Orbán impulsa la creació d'un nou grup en l'Eurocambra amb partits d'extrema dreta d'Àustria i República Txeca

La nova formació necessita que s'afegisquen partits de quatre països europeus diferents per a poder formalitzar l'aliança

Orban durant una conferència de premsa conjunta amb el primer ministre italià el 24 de juny
Orbán durant una conferència de premsa conjunta amb el primer ministre italià el 24 de juny / EFE/EPA/ANGELO CARCONI

Els líders de tres grans partits populistes i nacionalistes d'Hongria, Àustria i la República Txeca, liderat pel primer ministre hongarés, l'ultra Viktor Orbán, han anunciat este diumenge a Viena la creació d'una nova fracció d'extrema dreta en el Parlament Europeu.

"L'objectiu és que este grup siga d'ací a poc el més fort d'orientació dretana en el Parlament Europeu", ha dit el mandatari d'Hongria, país que assumeix a partir d'este dilluns la presidència rotatòria del Consell Europeu.

La nova fracció, que encara necessita l'adhesió d'almenys altres quatre partits, es dirà Patriotes per a Europa i els tres grups fundadors són el governant partit hongarés Fidesz, l'opositor partit liberal austríac FPÖ i el partit opositor txec Aliança de Ciutadans Descontents (ANO).

Les tres formacions centren el seu discurs amb polítiques contra la immigració i que van ser en els seus respectius països els guanyadors de les recents eleccions europees.

A més d'una restrictiva política migratòria, tots tres defensen eliminar la futura prohibició europea dels vehicles amb motors de combustió, a més de revisar l'anomenat "nou pacte verd" de transformació ecològic de l'economia europeu.

"Els llibres d'història decidiran la importància que té el dia de hui, d'ací a alguns anys veurem com és d'important este dia en el qual es començarà a canviar la política europea", ha manifestat Orbán.

Al costat del president hongarés, i en una compareixença en què no s'ha permés la premsa fer preguntes, han signat l'anomenat "manifest patriòtic" el líder d'FPÖ, Herbert Kickl, i el líder d'ANO i exprimer ministre txec, el magnat Andrej Babis.

Babis, que acaba d'abandonar la fracció liberal en el Parlament Europeu, ha mencionat tres grans prioritats: "enfortir la sobirania dels països de la UE, solucionar realment el problema de la migració i revisar urgentment el nou acord verd".

En cas de prosperar, Patriotes per a Europa seria la tercera fracció d'orientació de dreta radical en el Parlament d'Estrasburg, al costat d'Identitat i Democràcia (ID) i els Conservadors i Reformistes Europeus (ECR).

Els tres partits reunits hui disposen junts de 24 eurodiputats (Fidesz 11, ANO 7 i FPÖ 6), és a dir, un més que el mínim de 23 per a crear una fracció en el Parlament Europeu. No obstant això, necessiten que s'unisquen més partits de quatre països europeus diferents per a poder formalitzar esta aliança parlamentària.

També et pot interessar

stats