Open Arms: set dies esperant un port segur

L'ONG ha demanat a Pedro Sánchez per carta que facilite el desembarcament d’immigrants.

El ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini, ha acusat l'ONG espanyola d'usar els rescats d'immigrants al Mediterrani com a “provocació política”
El ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini, ha acusat l'ONG espanyola d'usar els rescats d'immigrants al Mediterrani com a “provocació política” / Maurizio Brambatt (Efe)

El director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha demanat per carta al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que facilite l'activació del mecanisme de repartiment europeu que pot permetre el desembarcament a Itàlia o a Malta dels 121 immigrants rescatats per l’ONG.

En la carta, Camps informa que l'ONG està “exhaurint totes les vies ordinàries i legals” per a aconseguir el desembarcament segur dels immigrants.

A més, avisa en la carta que s'han fet diverses sol·licituds formals tant a Malta com a Itàlia, els ports segurs més pròxims, per a poder desembarcar els immigrants, però se'ls ha “denegat el permís”.

Salvini amenaça amb requisar la nau

En una entrevista oferida a À Punt, en Les notícies del migdia, Camps va dir que si veien que hi ha perjuís per a la salut o la vida d’algunes de les persones que van a bord, farien servir el criteri humanitari per a poder resoldre'n la situació. Estarien, doncs, disposats a entrar en aigües italianes si la salut d'alguna de les persones empitjora. Aquest dimecres, Salvini respon amb claredat: si l'ONG accedeix a un port italià, estaran preparats per a requisar la nau.

El ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini, ha acusat aquest dimecres l'ONG espanyola d'usar els rescats d'immigrants al Mediterrani com a “provocació política”. En una sèrie de tuits apunta que, "evidentment, la vida de les persones a bord no és la seua verdadera prioritat, sinó que volen transferir, coste el que coste, els clandestins al nostre país". Diu Salvini que, sis dies després –aquest dimecres serà el dia que fa set–, l'Open Arms “hauria tingut temps d'arribar a Espanya, el país d'aquesta ONG, que ha donat bandera a la seua nau i on alguns alcaldes estan disposats a l'acolliment”. També va avançar la seua determinació de requisar l'embarcació si l'ONG infringeix aquesta mesura, tal com estableix un decret aprovat dilluns passati que, a més, estableix multes de fins a un milió d'euros per als vaixells que entren sense permís en aigües italianes.

Per a Camps, “Salvini inventa un decret local que no està per damunt del dret marítim internacional i que ens pot multar, sancionar, perseguir, investigar i fins i tot infiltrar policies a les embarcacions humanitàries que es dediquen a protegir la vida humana a la mar. Veurem que hi diu la jurisprudència italiana”.

També et pot interessar

stats