Open Arms alerta que la situació a bord és "insostenible”

La fundació demana desembarcar de manera urgent per raons humanitàries.

Imatge de portada: evacuació d'aquesta matinada

L’ONG Open Arms ha alertat que la situació a bord del vaixell “és insostenible” i ha assegurat que en els últims dies estan vivint “conats de violència” i alguns dels migrants que hi viatgen amenacen amb el suïcidi. “Totes les persones estan físicament i psicològicament trencades, al límit”.

Ja fa vora 24 hores que l'embarcació de l'Open Arms es troba fondejada en aigües d'Itàlia, a poques milles de l'illa de Lampedusa, però el ministre de l'Interior, Matteo Salvini, continua amb l'estira i amolla i no autoritza a desembarcar els 134 migrants que encara continuen a bord. I això que ja compten amb almenys sis països, entre ells Espanya, que s'han oferit en les últimes hores a acollir-los. 

Després de catorze dies i quinze nits en alta mar, incrementa la situació d'angoixa que es viu al vaixell humanitari. La salut del passatge, que ha hagut de fer front a les inclemències meteorològiques, va debilitant-se progressivament, segons certifiquen els metges a bord.  L'ONG Proactiva Open Arms ha informat a través del compte de Twitter que durant la matinada s'ha evacuat quatre persones, que se sumen a les nou que dijous a la nit desembarcaren per motius de salut i problemes psicològics. Aquesta vegada es tracta de tres migrants amb problemes mèdics i un acompanyant. Diverses molèsties han fet necessària i urgent aquesta actuació, perquè els malalts puguen rebre atenció mèdica adequada. 

L’ONG Emergency sol·licita l’evacuació “urgent”

L’ONG Emergency ha sol·licitat l’evacuació “urgent” dels migrants ja que consideren que les condicions psicofísiques dels adults i dels menors són “crítiques” i la seua seguretat és “molt preocupant”. 

El psicòleg de l’associació, Alessandro di Benedetto, ha pogut escoltar alguns dels testimonis de les persones a bord de l’Open Arms, que han relatat històries de presons, tortures i abusos sexuals repetits. L’expert ha relatat en un informe que els migrants estan en una situació “d’extrema vulnerabilitat”, tant física com psicològica, que s’agreuja amb la condició d’incertesa i el nivell d'estrés que hi viuen. 

Els trastorns psicològics que pateixen són dificultat per a dormir, malsons, fatiga, sensació de perill imminent, pensaments d’autolesions i sentit de la desesperació, entre d’altres.

Sis països ultimen un acord

Mentrestant, França, Alemanya, Portugal, Luxemburg, Romania i Espanya ultimen un pla per a acollir els migrants. El consens europeu per a gestionar aquesta situació humanitària contrasta amb la crisi oberta dins del govern italià. Fins i tot el primer ministre, Giuseppe Conte, ha demanat Salvini que abandone l'obsessió que té contra la migració. Però el ministre de l'Interior italià ha tornat a insistir que això no ho farà mai: es confessa "culpable" de tindre l'"obsessió per la seguretat dels ciutadans italians i per lluitar contra les ONG que són còmplices del tràfic de persones". Un discurs que li està donant més punts a les enquestes d'intenció de vot.

Així les coses, continua enrocat en la postura de negar el permís a l'Open Arms perquè atraque al port de Lampedusa. Des del vaixell, qualifiquen l'actitud de Salvini de "màxima crueltat" i li reclamen que rectifique perquè els migrants estan arribant al límit de les seues forces. El fundador de l'ONG, Òscar Camps, li ha recordat a més que la justícia italiana els ha donat la raó i han de poder atracar immediatament.

Per últim, un dia més, Metge sense Fronteres reclama també una solució per als 356 migrants rescatats pel vaixell Ocean Viking. De moment, continua esperant mentre navega en aigües internacionals.

Puig ofereix la Comunitat Valenciana com a lloc d'acollida

Des de la Comunitat Valenciana, el president Ximo Puig s'ha oferit a acollir una part dels immigrants de l'Open Arms que puguen ser derivats a Espanya una vegada que es tanque l'acord entre els països europeus, tot i que aclareix que encara no ha parlat amb l'executiu central. A més, ha afirmat que veu "raonable" la postura que ha adoptat el govern de Pedro Sánchez per a abordar la situació de l'embarcació humanitària. 

També et pot interessar

stats