Onze persones mortes en un tiroteig en una sinagoga de Pittsburgh

La fiscalia dels Estats Units demanarà pena de mort per a l‘autor del crim, que s‘ha entregat.

Façana de la Congregació de l‘Arbre de la Vida de Pittsburgh, on s‘ha produït l‘atac
Façana de la Congregació de l‘Arbre de la Vida de Pittsburgh, on s‘ha produït l‘atac / Tree of Life Synagogue

Onze persones han mort i sis han resultat ferides en un tiroteig a la sinagoga de la Congregació de l‘Arbre de la Vida de la ciutat nord-americana de Pittsburgh, a l’estat de Pennsilvània, segons l’últim informe mèdic que han facilitat les autoritats locals. 

El director de Seguretat Pública de la ciutat, Wendell Hissrich, ha informat que quatre dels ferits són oficials de policia i que, entre les víctimes mortals, no hi ha menors. 

Els agents han detingut Robert Bowers, un home de 46 anys i de raça blanca, com a autor dels tirs. Ell mateix s’ha entregat a les forces de seguretat després d’atrinxerar-se al temple amb un rifle AK-47 i tres pistoles. 

Segons les fonts policials citades per la televisió KDKA, el sospitós ha entrat a la sinagoga durant el res de dissabte al crit de “tots els jueus han de morir” i ha començat a disparar. 

La sinagoga on s'ha fet l‘atemptat es troba a Squirrel Hill, de veïnat majoritàriament jueu. En el moment dels incidents, el temple celebrava el tradicional servei del sàbat, una celebració que cada dissabte sol congregar mig centenar de persones.

La Fiscalia General dels Estats Units ja ha confirmat que presentarà càrrecs de ‘‘delicte d‘odi‘‘ i demanarà la pena de mort per a l‘autor de la matança.

Missatges antisemites en una xarxa social

Poc abans de l’atac, el sospitós havia penjat a la xarxa social Gab un missatge on afirmava que “no puc quedar-me assegut mentre veig que la meua gent està sent massacrada. A fer la mà la vostra òptica. Vaig a entrar”, segons informa la CNN.  

A la mateixa entrada, el detingut acusa HIAS, un grup en defensa dels refugiats jueus, de portar “invasors que assassinen la nostra gent”. Aquest grup va celebrar un sàbat dedicat als refugiats jueus ara fa una setmana.  

Gab és una plataforma digital alternativa a Twitter que permet enviar missatges sense quasi restriccions de contingut.  

Segons les fonts de la investigació citades pel canal de notícies nord-americà, Bowers ha fet i repiulat diverses publicacions antisemites des d’aquesta xarxa.  

La plataforma ha emés un comunicat on informa que ha suspés el compte del sospitós i han posat tota la informació al servei de l’FBI.  

Trump advoca per endurir la pena de mort

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha qualificat el tiroteig com un “crim antisemita”  i ha lamentat que “costa creure que aquestes coses siguen passant”, durant un esdeveniment amb representants del sector agrari.

En una compareixença anterior, Trump ha desvinculat l‘incident de la permissivitat de la legislació sobre la possessió d‘armes dels EUA i ha assegurat que si el temple haguera disposat de protecció a l'interior, el resultat hauria estat diferent.

Al seu parer l‘atac dona arguments per a endurir la pena de mort als Estats Units. “Quan algú fa aquestes coses hauria de ser condemnat a mort", ha arribat a manifestar davant dels reporters.

Poc abans, Trump havia traslladat el seu condol a les víctimes mitjançant el seu compte de Twitter, en què explica que el succés ha sigut “més devastador del que es pensava en un principi”.

També et pot interessar

stats