Les ONG proimmigrants demanden la Casa Blanca per facilitar deportacions

Denuncien que la mesura viola la Llei d'immigració i nacionalitat en privar-los del dret a comparéixer davant un jutge o accedir a un advocat.

Donald Trump, en una imatge d'arxiu
Donald Trump, en una imatge d'arxiu / Chris Kleponis (Efe)

Un grup d'organitzacions nord-americanes proimmigrants ha demandat la Casa Blanca per una directriu que va entrar en vigor el 23 de juliol. Aquesta norma permet una deportació ràpida sense el dret a comparéixer davant un jutge o tindre accés a un advocat.

Segons els demandants, aquesta mesura viola la Llei d'immigració i nacionalitat i la clàusula del corresponent procés de la cinquena esmena de la Constitució, en privar-los "d'una valuosa oportunitat" de defendre’s de l'expulsió abans de ser deportats.

Així mateix, al·leguen que viola els estatuts que obliguen al fet que els no-ciutadans que compareguen davant un oficial o jutge d'Immigració siguen representats per un advocat.

A més, d'acord amb les organitzacions, el procés administratiu no va ser correcte i fins i tot va vulnerar la llei, ja que va entrar en efecte immediatament sense una notificació prèvia o un període de comentaris.

Els demandants afirmen que l'expansió de la deportació ràpida té com a objectiu els immigrants que no poden provar que han residit de manera continuada als Estats Units durant els dos últims anys o més.

Abans d'aquesta regla, la deportació ràpida estava limitada a immigrants detinguts a 150 quilòmetres de la frontera, aquells que hagueren arribat per mar o que hagueren estat al país durant catorze dies o menys.

També et pot interessar

stats