Onada de fred letal a l'Afganistan: més de 170 morts en tres setmanes

El termòmetre se situa per sota dels 30 graus negatius en l'hivern més gelat dels últims quinze anys

Un captaire en els carrers de Kabul, totalment nevats
Un captaire als carrers de Kabul, nevats / Ali Khara (Reuters)

L'Afganistan està immers en el pitjor hivern en dècades. Les temperatures gelades s'han acarnissat amb el país en les últimes tres setmanes i ja acumulen un balanç de 171 persones mortes des del 10 de gener, segons confirmen les autoritats talibanes. La zona més colpejada per l'onada de fred extrem és el nord-est del territori, on s'han vist mínimes per sota dels 30 graus centígrads negatius. Bona part del país, inclosa Kabul, la capital, està coberta d'un mantell blanc de neu.

Les Nacions Unides han alertat que 28 milions d'afganesos, molts d'ells xiquets i xiquetes, necessiten ajuda urgent durant l'hivern més gelat dels últims quinze anys, que també s'ha cobrat la vida de vora 70.000 caps de bestiar.

El fred, a més de fer abaixar el mercuri, ha deixat històries esgarrifoses. Entre les nombroses víctimes humanes està el menut Amrullah, de només tres mesos. Shamila, la mare, i Nek, el pare, han relatat a Reuters com han viscut aquesta tragèdia. La família viu en una casa de muntanya on els corrents d'aire són freqüents. Sense diners per a calefacció i amb pocs aliments més enllà de pa i té, diversos fills van emmalaltir ràpidament. El nadó Amrullah va acabar a l'hospital fa dues setmanes a causa d'una forta tos. Tenia els pulmons congestionats. No van poder fer res per a salvar-li la vida.

Els progenitors d'Amrullah, davant la tomba
Els progenitors d'Amrullah, davant la tomba / Ali Khara (Reuters)

La pobresa en què viuen Shamila i Nek els ha impedit celebrar un funeral amb convidats. Enterraren el bebé en silenci sense informar la resta de la família. La mare no conserva cap fotografia d'ell —no tenen cap telèfon amb càmera—, però recorda perfectament la cara: "Tenia una cara blanca i brillant, ulls grans, un nas xicotet i cabell negre", evoca, en declaracions a Reuters. "Que Déu estalvie a altres mares el dolor de perdre els fills", afegeix, al costat de la roca que marcava la tomba d'Amrullah. "És molt difícil que els humans ho suporten".

Soldats talibans caminen per un carrer de Kabul amb els fills
Soldats talibans caminen per un carrer de Kabul amb els fills / Ali Khara (Reuters)

Malgrat que el règim talibà han enviat equips a les zones més afectades pel fred, en coordinació amb diverses organitzacions no governamentals, l'ajuda continua sent insuficient. A més, molts grups han suspés parcialment les operacions arran d'una decisió del govern que prohibeix treballar la majoria d'entitats, cosa que en la pràctica els impedeix operar al país.

La greu crisi humanitària que pateix l'Afganistan des de l'arribada al poder dels talibans s'ha vist ara empitjorada per aquest hivern particularment fred. El país registra habitualment morts per les temperatures baixes a causa de l'escassetat d'infraestructures i serveis bàsics, així com a la reduïda qualitat dels habitatges, sovint tendes de campanya molt simples en el cas dels més desfavorits. Gran part del territori afganés està solcat per l'enorme serralada de l'Hindu Kush i registra temperatures extremes durant els mesos hivernals.

També et pot interessar

stats