Onada de dimissions en el govern britànic per l'acord del Brexit

El desacord amb el pacte preliminar amb Brussel·les provoca l'eixida de huit membres de l'executiu de Theresa May

El ministre britànic per a l'eixida de la Unió Europea, Dominic Raab. Facundo Arrizabalaga
El ministre britànic per a l'eixida de la Unió Europea, Dominic Raab. Facundo Arrizabalaga / Efe

Poques hores després que la primera ministra de Regne Unit, Theresa May, anunciara que el govern britànic donava suport a l’esborrany del Brexit, ha començat una onada de dimissions en l’executiu britànic. Aquest dijous huit membres del govern han dimitit, entre els que destaquen el ministre per a l'eixida de la Unió Europea, Dominic Raab i la ministra Treball del govern britànic, Esther McVey. 

Quant al ministre britànic per a l'eixida de la Unió Europea, Dominic Raab, ha dit que no podia "donar suport als terminis proposats per a l’acord amb la Unió Europea". Juntament amb Raab, ha dimitit la secretària d'estat per al Brexit, Suella Braverman. 

Pels mateixos motius ho ha fet el ministre per a Irlanda del Nord, Shailesh Vara, qui ha assegurat que el Regne Unit es mereix un pacte millor. 

Respecte a la ministra Treball del govern britànic, Esther McVey, ha afirmat a través del seu compte de Twitter que l'acord "no honora els resultats del referèndum" del 23 de juny de 2016, en què un 52% enfront d'un 48% dels britànics van donar suport a eixir de la Unió Europea.

També han dimitit dels seus càrrecs el secretari d’estat per al Medi Ambient, Michael Gove; el vicepresident del Partit Conservador i primer enviat ministerial de comerç al Pakistan, Rehman Chishti; el subsecretari de Treball i Pensions, Ranil Jayawardena i la secretaria d’Estat per a l’Educació, Anne-Marie Trevelyan.

Aquest dijous s'ha conegut la data per a la cimera extraordinària de la Unió Europea que formalitzarà l'acord entre Londres i Brussel·les. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha anunciat que els governs dels 27 països restants es reuniran el 25 de novembre. 

La primera ministra, Theresa May, encara ha de superar la votació al Parlament, on no té assegurada la majoria.

El 55% dels britànics voldria un altre referèndum sobre el Brexit

El 55% dels ciutadans britànics donaria suport a convocar un nou referèndum sobre el Brexit i el 54% estaria, en aquests moments, en contra d’abandonar la Unió Europea, segons una enquesta publicada per la cadena Sky News. 

També et pot interessar

stats