L'onada d'incendis forestals al Canadà obliga a evacuar una ciutat de 20.000 habitants

Yellowknife, capital dels Territoris del Nord-oest, s'ha vist envoltada per les flames i les autoritats han decretat un desallotjament preventiu

Un formiguer de vehicles ix de Yellowknife per l'autovia després d'ordenar-se l'evacuació de la ciutat
Un formiguer de vehicles ix de Yellowknife per l'autovia després d'ordenar-se l'evacuació de la ciutat / Pat Kane (Efe)

Les autoritats del Canadà han ordenat aquest dimecres començar l'evacuació dels vora 20.000 habitants de Yellowknife, capital dels Territoris del Nord-oest, davant de l'avanç de les flames de diversos incendis forestals que envolten la ciutat.

El ministre de Medi Ambient de la regió, Shane Thompson, ha declarat encara que la població no està sota l'amenaça immediata del foc, el govern regional vol que divendres estiga buida per precaució. Les flames, ha precisat, es troben en l'actualitat a uns dèsset quilòmetres de Yellowknife i podrien arribar als límits de la ciutat durant el cap de setmana. L'orde de desallotjament també afecta els residents d'altres localitats, com Ndilo, Dettah i Ingraham Trail.

Els Territoris del Nord-oest és una regió d'1,15 milions de quilòmetres quadrats en l'extrem septentrional del Canadà amb una població d'uns 45.000 habitants, molts d'ells d'origen indígena. La primera ministra dels Territoris del Nord-oest, Caroline Cochrane, ha sol·licitat aquest dimecres al veïnat que obeïsca les ordes d'evacuació. "Quan no ho fan, posen les seues vides en perill, així com les del personal d'emergència", va dir Cochrane.

Yellowknife està assetjada per quatre incendis forestals de grans dimensions al nord-oest, nord i sud-est de la localitat. Les autoritats han demanat a les persones que no poden abandonar Yellowknife per carretera que es preparen per a ser desallotjades per via aèria. Els primers vols d'evacuació de persones amb problemes de salut o mobilitat començaran en la vesprada del dijous. 

L'autopista que connecta Yellowknife amb el sud del país segueix oberta al trànsit encara que la visibilitat és reduïda pel fum dels incendis, cosa que obliga a col·locar vehicles d'emergència a les zones més complicades per a guiar als que escapen.

El Canadà pateix enguany la pitjor temporada d'incendis forestals de la seua història. Les autoritats canadenques responsabilitzen al canvi climàtic, amb temperatures màximes rècord i extrema sequedat, de l'inusual nombre de focs declarats en els últims mesos.

Ara per ara, el país té 1.067 incendis forestals actius dels quals 676 estan fora de control. Des de principi d'any, les flames han consumit 136.780 quilòmetres quadrats de bosc, una mica més de la superfície de Grècia, quan la mitjana anual durant l'última dècada era de 21.000 quilòmetres quadrats.

També et pot interessar

stats