Nova Zelanda prohibirà comprar tabac a tots els nascuts del 2009 ençà

Aprova la llei que prohibeix progressivament la venda de tabac a partir del 2027 amb l'objectiu d'"accelerar el progrés cap a un futur sense fum"

Anton Watman
La llei contra el tabac a Nova Zelanda ha sigut aprovada amb 76 vots a favor i 43 en contra / Anton Watman (Shutterstock)

El Parlament de Nova Zelanda ha aprovat una llei que prohibeix de manera progressiva la venda de tabac a partir del 2027, la qual cosa convertirà al país en el segon del món a il·legalitzar aquest producte, després de Bhutan.

La norma estableix que els nascuts de l'1 de gener del 2009 ençà, començant pels que enguany tenen tretze anys i en compleixen díhuit el 2027, no podran comprar mai tabac legalment a Nova Zelanda.

La llei, defensada pel Partit Laborista de la primera ministra, Jacinda Ardern, es va aprovar amb 76 vots a favor i 43 en contra.

"Aquesta legislació accelera el progrés cap a un futur sense tabac", va indicar en un comunicat la ministra associada de Sanitat Ayesha Verral, que va precisar que la llei també reduirà la quantitat de nicotina que poden portar els productes del tabac.

La ministra va precisar que "milers de persones viuran vides més llargues i saludables", al mateix temps que el sistema sanitari deixarà de gastar fins a 3.034 milions d'euros a tractar diversos tipus de càncer, atacs de cor i amputacions a causa del tabac.

A Nova Zelanda fuma diàriament el 8% dels adults; a Espanya, el 19,8%

La nova llei obliga al tancament del 90% de les 6.000 botigues que actualment venen tabac al país. "Aquesta legislació obliga que hi haja un màxim de 600 estancs a finals d'any", va precisar Verral.

A Nova Zelanda, només el 8% dels adults fuma diàriament, segons les enquestes, comparat amb el 9,4% del 2021 i el 16% de fa deu anys.

Segons dades de l'OCDE del 2019, el 28% dels adults fuma habitualment a Turquia, comparat amb el 24,5% a Xile, el 21,5% a la Xina, el 19,8% a Espanya, el 13% a Finlàndia, el 10,9% als Estats Units, el 9% a Noruega i el 4,2% a Costa Rica, entre altres.

Alts impostos al tabac: un paquet hi costa 18 euros

En els últims deu anys, Nova Zelanda ha incrementat els impostos al tabac fins a un 165% i un paquet de cigarrets hi costa almenys uns 18 euros.

Els principals partits de l'oposició, el Partit Nacional i ACT Nova Zelanda, van votar en contra de la llei.

Alguns crítics de la llei també auguren que la prohibició augmentarà el contraban de tabac al país.

També et pot interessar

stats