Nova York declara l'estat d'emergència per l'escassetat de llet de fórmula als EUA

Biden compra 1,5 milions de tones a l'estranger i invoca una llei de 1950 per a resoldre el desabastiment, derivat del tancament de la principal planta productora després d'un lot contaminat que ha matat dos bebés

Un avió militar descarrega a Indianapolis el primer carregament de llet en pols importat pels EUA
Un avió militar descarrega a Indianapolis el primer carregament de llet en pols importat pels EUA / Doug Mcshooler (Reuters)

L'alcalde de Nova York, Eric Adams, ha declarat l'estat d'emergència per a frenar l'escalada de preus que està causant l'escassetat de llet de fórmula infantil als Estats Units. Més del 40% dels comerços s'han quedat sense existències i la manca de producte, agreujada per l'acaparament, ha disparat els preus, a entre dotze i els vint euros per llanda, depenent del lloc.

Els Estats Units acumulen mesos d'escassetat de llet en pols per a bebés, causada per problemes de subministrament i de mà d'obra relacionats amb la covid-19. Aquesta s'ha agreujat des del febrer pel tancament voluntari de la planta productora de Michigan d'Abbot, la principal firma productora, per a investigar els lots relacionats amb una infecció bacteriana que ha matat dos bebés i n'ha ferit quatre.

Aquest diumenge va aterrar a Indianapolis un avió militar amb un carregament de 35 tones de llet en pols importada des d'Alemanya en el mac de Fly Formula, l'operació que ha activat el govern de Joe Biden per a resoldre el desabastiment. Washington ha comprat 1,5 milions de botelles que Nestlé emmagatzemava a Suïssa, ha autoritzat l'ús d'aerolínies comercials per a importar la llet en pols des de qualsevol lloc del món i ha invocat una llei de la guerra de Corea (1950-1953) per a mobilitzar recursos del sector privat en interés de l'estat, a fi d'accelerar la producció als Estats Units.

En les últimes setmanes, trobar llet en pols per a bebés ha sigut tot un repte per als pares en diferents estats del país, un assumpte que s'ha convertit en arma llancívola entre republicans i demòcrates.

El fabricant Abbot ha fet passos en la solució del problema, reorientant la producció a una altra planta i aconseguint un acord del regulador de fàrmacs i aliments dels EUA per a reobrir les instal·lacions de Michigan.

També et pot interessar

stats