Nova York celebra els 50 anys del naixement del hip-hop

Pioners d’aquest gènere musical com Snoop Dogg, Fat Joe, Eve, Lil Kim, o Queen Latifah prendran els carrers de la ciutat

Un jove balla break-dance a Nova York en una imatge d'arxiu
Un jove balla break dance a Nova York en una imatge d'arxiu / Andrea Izzotti (Shutterstock)

La ciutat de Nova York ret homenatge al hip-hop, que va nàixer fa 50 anys. Artistes pioners del gènere que va sorgir al Bronx com Wu-Tang Clan, Run DMC, Snoop Dog, Fat Joe, Eve, Lil Kim o Queen Latifah prendran els pròxims dies els escenaris i carrers de l’urbs estatunidenca.

En l'epicentre dels festejos està el número 1520 de Sedwick Avenue, un edifici d'habitatges públics on l'11 d'agost del 1973 un jove immigrant jamaicà, Clive Campbell, conegut com a DJ Kool Herc i hui considerat "pare del hip-hop", va decidir fer innovacions que van resultar transcendentals mentre punxava discos en una festa.

Les festes de carrer que faran ballar els cinc districtes de la Gran Poma amb grafitis, DJ, mestres de cerimònia o MC, començaran aquest dissabte, 5 d’agost, a Brooklyn prop del carrer on va créixer The Notorius B.I.G. El dia 6 serà el torn de Queens, on es criaren Nas i Mobb Depp.

Hi ha més esdeveniments gratuïts programats pel 50 aniversari, com un festival encapçalat per Wu-Tang Clan a Queens el 10 d'agost, que poc després d'estar disponible ja tenia llista d'espera, i un altre concert protagonitzat per un membre d'aquest grup, Raekwon, en Stapleton Park (Staten Island) l'11 d'agost.

Encara que, sens dubte, l'expectació més gran la desperta el megaconcert Hip hop 50 Live al Yankee Stadium l'11 d'agost, amb entrades a partir de 95 dòlars, que reunirà Run DMC, Snoop Dogg i Fat Joe, "reines del hip-hop" com Eve i Lil Kim o el mateix DJ Kool Herc i la seua germana Cindy Campbell.

També és notable el festival Rock The Bells a l'estadi Forest Hills el 5 d'agost, amb entrades a partir de 92 dòlars, en el qual figuren també Run DMC al costat de LL Cool J, Queen Latifah, Ludacris, Method Mand i Redman o De La Soul.

El hip-hop, més enllà de la música

No tot és música: la ciutat ha impulsat una iniciativa per a crear 50 murals repartits pels seus districtes a manera d'"homenatge als pioners del hip-hop a través del grafiti", i els autors dels quals seran seleccionats per una organització sense ànim de lucre.

En diferents institucions, com el Bronx Museum of The Arts, o el Museum of the Moving Image, hi ha previstes exposicions, i també a la Biblioteca Pública de Brooklyn, que ha dedicat una ambiciosa mostra a un famós veí, el raper Jay-Z, amb enregistraments, roba, premis i fotos del també empresari i compositor.

També et pot interessar

stats