Nova Caledònia diu 'no' a la independència

Els independentistes ja han avançat que demanaran un altre referèndum d'ací a dos anys.

Amb una participació de vora el 81%, finalment ha guanyat el “no”
Amb una participació de vora el 81%, finalment ha guanyat el “no”

Més de la meitat de les 174.000 persones amb dret a vot de l'enclavament francés de Nova Caledònia, concretament un 56,4%, s'han posicionat en contra de la seua independència de França, d'acord amb el referèndum celebrat aquest diumenge.

L'arxipèlag situat a Oceania és una dependència francesa amb un estatus particular i la facció independentista liderada per Alosio Sako pretenia aconseguir la separació completa de França.

Amb una participació de vora el 81%, finalment ha guanyat el “no”, i els unionistes han demanat que això servisca per a renunciar als dos referèndums que, en els dos pròxims anys els permeten els acords de Noumea, signats el 1998 a la capital de Nova Caledònia.

Aquest argument ha sigut ràpidament rebutjat pels independentistes, que han assenyalat que cap sondeig els atorgava més del 40% de suport i que, tot i això, la seua causa ha avançat de forma gradual en les diferents eleccions locals.

Els independentistes atribueixen els resultats a la forta mobilització, mentre que els unionistes consideren que es deu al fet que en el cens electoral només podien votar aquells que resideixen a l'arxipèlag com a mínim des del 1994, fet que incrementa el percentatge d'electors autòctons.

També et pot interessar

stats