Nous documents apunten que la Casa Blanca bloquejà ajudes a Ucraïna després de la telefonada de Trump a Zelenski

La informació suposa un nou revés per al president dels Estats Units, tercer en la història del país en enfrontar-se a un procés de destitució.

Truump, aquest dissabte en una convenció a Florida
Truump, aquest dissabte en una convenció a Florida / Marco Bello (Reuters)

La publicació aquest diumenge de nous documents que qüestionen la gestió de l'administració de Donald Trump arran de la seua relació amb Ucraïna obrin un nou revés per al president dels Estats Units, immers en un juí polític impulsat per la Cambra de Representants per a destituir-lo.

Els correus que s'han difós en mitjans nord-americans apunten que vora 90 minuts després de la telefonada del passat mes de juliol entre Trump i l'homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski, un funcionari de la Casa Blanca va demanar detindre l'ajuda militar al país. Els documents han contribuït a revifar el debat que sacseja l'opinió pública nord-americana, a propòsit del procés d'impeachment a què els demòcrates volen sotmetre el president nord-americà.

La relació de Trump amb Zelenski està en el punt de mira des de fa mesos, quan es va filtrar una conversació telefònica entre els dos mandataris. Trump pressionava Zelenski perquè investigara el seu rival polític i exvicepresident, el demòcrata Joe Biden, per suposada corrupció.

El funcionari autor del correu, identificat com a Michael Duffey, és director associat de Seguretat de Nacional. Va demanar al funcionariat del Pentàgon que frenara l'entrega d'assistència a Ucraïna amb motiu de "l'orientació" que havia rebut i a la llum del pla de l'administració Trump de revisar el programa d'ajudes. En els missatges demanava també al personal que mantingueren la informació "en secret".

Aquests documents s'han conegut després que l'oposició demòcrata aprovara el passat dimecres els càrrecs d'abús de poder i obstrucció al Congrés en contra de Trump, qui serà el tercer mandatari en enfrontar-se a un juí polític en la història del país.

També et pot interessar

stats