Nou tiroteig als Estats Units amb almenys nou morts i diversos ferits a Califòrnia

El president Joe Biden demana "acció immediata" al Congrés tenint en compte l'escalada d'atacs massius amb armes de foc, quinze ja el 2021

Dispositiu policial en les instal·lacions de l'Autoritat del Transport de la Vall de Santa Clara
Dispositiu policial en les instal·lacions de l'Autoritat del Transport de la Vall de Santa Clara, a San José / Peter DaSilva (Reuters)

Un nou tiroteig massiu als Estats Units s'ha saldat aquest dimecres amb nou persones mortes –inclòs l'autor dels trets, que es va suïcidar– i diverses ferides. Almenys una d'elles està en estat greu. 

L'atac ha tingut lloc en un magatzem ferroviari ubicat a San José, Califòrnia. Es tracta del pati de maniobres que l'Autoritat del Transport de la Vall de Santa Clara (VTA, segons les sigles angleses) té en el centre d'aquesta ciutat de la costa oest, on guarda i duu a terme les tasques de manteniment dels vagons de tren. Tant el presumpte assassí com diverses víctimes treballaven en les instal·lacions, on en el moment dels fets hi havia vora una quarantena de persones. 

Segons va informar l'oficina del xèrif del comtat de Santa Clara, els agents que es van personar en la zona després de rebre l'alerta, a les 06:34 del matí hora local, no arribaren a efectuar un sol tret, però acorralaren el sospitós i presenciaren com es disparava a si mateix per a llevar-se la vida. El portaveu policial, Russell Davis, va evitar identificar el presumpte autor de la matança perquè la investigació està encara en marxa. Diversos mitjans locals, tot i això, apunten que es tracta de Sam James Cassidy, un home de 57 anys empleat com a tècnic en la VTA. De moment es desconeix el motiu del tiroteig. 

Un incendi a casa del presumpte autor

En paral·lel, la policia de San José investiga també un incendi declarat a la mateixa hora del tiroteig en un habitatge d'una zona residencial de la ciutat on, segons la premsa local, residia l'autor dels trets. En la casa no hi havia ningú, però les forces de seguretat haurien trobat grans quantitats de cartutxos de munició i bidons de gasolina. 

Biden demana al Congrés que hi intervinga

En el que va d'any s'han registrat quinze atacs massius amb armes de foc als Estats Units, inclòs el de San José, segons el recompte de Gun Violence Archive. Califòrnia és, de fet, un dels estats amb lleis més estrictes pel que fa a la tinença d'armes de foc, però això no ha impedit que hi haja hagut diversos tirotejos. El president Joe Biden ha urgit el Congrés que prenga "accions immediates" per a acabar amb el que ha qualificat d'"epidèmia de violència per armes als Estas Units". El passat abril ja va anunciar un enduriment sobre les regulacions d'armes caseres, tot i que no ho té fàcil per a legislar en eixe sentit, a causa de la forta oposició del Partit Republicà. 

També et pot interessar

stats