Nou sistema tributari i fiscal a Veneçuela per a un ‘dèficit fiscal zero’

La moneda, que passarà a dir-se ‘bolívar sobirà’, valdrà 10.000 voltes més que l'actual.

El preu d'un pollastre a Veneçuela després de la reforma fiscal
El preu d'un pollastre a Veneçuela després de la reforma fiscal / Carlos García Rawlins (Reuters)

Dèficit fiscal zero. Aquest és, segons va anunciar el president, Nicolás Maduro, l’objectiu del projecte de reforma impulsat pel seu govern per a establir el nou sistema tributari i fiscal de Veneçuela, amb el qual s'augmentaran alguns impostos. Aquestes mesures s'emmarquen en el programa de recuperació i expansió econòmica que imposarà l'executiu des de dilluns i amb el qual espera eixir de la profunda crisi econòmica.

El cap d'estat va augmentar el salari mínim dels treballadors en elevar-lo fins a un preu 35 vegades superior a l'actual i ha reconvertit la moneda, que passarà a dir-se bolívar sobirà i valdrà 10.000 voltes més que l'actual. El petro, la criptomoneda governamental, tindrà un valor de 3.600 bolívars sobirans, un mecanisme d’ancoratge del nou bolívar sobirà.

A més, està previst augmentar els impostos i el preu de la gasolina. Entre altres mesures, es proposarà augmentar l'alíquota de l'impost al valor agregat en quatre punts percentuals, mantenint les excepcions de béns i serveis essencials; en l'impost sobre la renda s’establirà el pagament de bestretes de l'1% de les vendes diàries dels contribuents especials, que serà del 2% per al sector financer assegurador; canviarà l’impost a les grans transaccions financeres i es fixarà un rang de 0 al 2% per a l'univers de contribuents especials.

Tots aquests canvis han generat els dubtes dels ciutadans, que hauran d'adaptar-se a aquests canvis econòmics, emmarcats en el programa de recuperació, creixement i expansió econòmica impulsat per l'executiu.

També et pot interessar

stats