Nou Hampshire fa el tir d’eixida a les primàries demòcrates després del caucus caòtic d’Iowa

Sanders lidera la intenció de vot amb un 26,7% i un avantatge de 4,7 punts sobre Pete Buttigieg.

Els candidats presidencials demòcrates participen en un debat a Manchester
Els candidats presidencials demòcrates participen en un debat a Manchester / REUTERS

Nou Hampshire té a les mans l’elecció de la nova candidatura demòcrata favorita per a disputar a Donald Trump la Casa Blanca després d’uns caucus a Iowa caòtics i molt renyits, en què tant el socialista Bernie Sanders com el moderat Pete Buttigieg es van autoproclamar guanyadors.

L’exalcalde Pete Buttigieg es va imposar per un marge ínfim del 0,1% al senador Bernie Sanders en els caucus demòcrates d’Iowa, després d’un recompte molt qüestionat que ha durat tres dies.

La importància de la votació dels demòcrates a Nou Hampshire es basa en la condició que són “les primeres primàries de la nació” des de 1920, cosa que converteix aquest xicotet estat (amb només 1.350.000 habitants) en clau per a la carrera de fons.

Sanders lidera la intenció de vot en les primàries demòcrates en aquest estat amb un 26,7% i un avantatge de 4,7 punts sobre Pete Buttigieg, segons la mitjana de sondejos que elabora la pàgina especialitzada Real Clear Politics.

El sistema de primàries estatunidenc

Durant les primàries i els caucus, el Partit Demòcrata selecciona un nombre aproximat de 3.797 persones delegades que s’han compromés a votar una candidatura específica.

A més, un grup de líders del partit i funcionaris designen 771 superdelegats -un grup que inclou legisladors, governadors i expresidents- que històricament han tingut llibertat per a votar qualsevol candidatura en la convenció nacional. Tot i això, des de 2018, els “superdelegats” no podran votar en la convenció llevat que s’hi registre un empat entre els aspirants demòcrates.

En les primàries de dimarts tan sols es reparteixen 24 delegats, una xifra molt baixa si tenim en compte que la candidatura elegida necessitarà 1.990 vots favorables en la convenció nacional demòcrata que tindrà lloc al juliol a Wisconsin.

Primàries republicanes

Els republicans també celebren primàries aquest dimarts, sense una competència seriosa per a Donald Trump, però amb la participació com a protagonista.

També et pot interessar

stats