El nou govern d'Itàlia pren possessió després de tres mesos de bloqueig

Giuseppe Conte està al davant d'un equip que qüestiona les regles de la UE sobre pressupostos i migracions.

Giuseppe Conte (dreta) rep del seu predecessor una campana que simbolitza la transició
Giuseppe Conte (dreta) rep del seu predecessor una campana que simbolitza la transició / Alessandro Bianchi (Reuters)

El nou executiu d'Itàlia és el primer govern populista, o anti-establishment, d'Europa occidental. Giuseppe Conte, un professor universitari poc conegut fins ara, era el candidat del moviment antisistema 5 Estreles (M5S) i del partit d'ultradreta la Lliga. 

Conte i el seu equip ha pres possessió dels càrrecs després de tres mesos de bloqueig polític perquè les eleccions del 4 de març no donaren com a resultat una majoria clara.

Després d'una setmana crítica, i enmig d'una tempesta als mercats financers, les dues formacions anunciaren que hi havia un acord. 

És un canvi polític que preocupa la Unió Europea perquè el nou govern qüestiona les regles comunitàries sobre polítiques pressupostàries i migracions.

De protesta a celebració

El M5S havia convocat per  aquest dissabte una manifestació de protesta contra el president de la República, Sergio Mattarella, que finalment s'ha reconvertit en celebració. 

El líder de la formació, Luigi Di Maio, es dirigeix als seus seguidors per a donar les gràcies pel suport durant les negociacions. 

18 ministres i només 5 dones

El nou govern estarà format per 18 ministres del Moviment 5 Estreles i la Lliga. 

En el nou govern italià hi ha tres tecnòcrates en Afers Exteriors, Economia i Afers Europeus, i només cinc dones:

- Ministre de Desenvolupament Econòmic, Treball i Benestar Social: Luigi Di Maio, 31 anys, líder del M5S i candidat a president del govern en les últimes eleccions, vicepresident de la cambra la passada legislatura i el més jove de la història.

- Ministre de l'Interior: Matteo Salvini, 45 anys, des del 2013 secretari general de la Lliga Nord, un partit al qual va portar del 4% en passades eleccions al 18% en les del 4 de març, en canviar la seua imatge separatista, eliminar la paraula "nord" del seu símbol i refer el seu discurs sota el lema "Els italians, primer".

- Ministre d'Economia: Giovanni Tria, de 69 anys, director de l'Escola Nacional de l'Administració Pública i professor en Economia Política a la Universitat Tor Vergata a la capital italiana.

- Ministra de Defensa: Elisabetta Trenta, 50 anys, llicenciada en Ciències Polítiques, l'han definida com la "dona de ferro". Capitana de l'exèrcit en missions a l'Iraq, va ser assessora del departament d'Interior i Defensa per a altres missions.

- Ministre de Justícia: Alfonso Bonafede, sicilià i diputat de 41 anys del M5S en la passada legislatura, es va llicenciar en Dret a la Universitat de Florència i va ser allí on va conéixer l'encarregat de formar govern, Giuseppe Conte, per al qual va treballar com a assistent.

- Ministre d'Exteriors: Enzo Moavero Milanesi, jurista de 63 anys. Va ser jutge del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i ministre per als Afers amb la Unió Europea en els governs del tecnòcrata Mario Monti i Enrico Letta. Ha treballat dues dècades en diferents càrrecs en la Comissió Europea.

- Ministra de Sanitat: Giulia Grill, de 43 anys i llicenciada en Medicina i Cirurgia amb una especialitat en medicina forense, és diputada del Moviment 5 Estreles des del 2003.

- Ministre de Transports: Danillo Toninelli, portaveu del M5S en el Senat, de 43 anys. Llicenciat en Dret que milita en el Moviment des del 2009.

- Ministre de Medi Ambient i del Mar: Sergio Costa, general de brigada dels carabiners conegut per descobrir i perseguir la coneguda com a "terra dels focs", una àrea prop de Nàpols (sud del país) en la qual la màfia local, la Camorra, va enterrar residus tòxics.

- Ministre d'Educació: Marco Bussetti, 56 anys, directiu a l'Oficina d'Educació Regional de Milà del 2013 al 2014, llicenciat en Ciències de l'Educació Física i professor. Pròxim a la Lliga.

- Ministre de Relacions amb el Parlament: Ricardo Fraccaro, de 37 anys. Triat dues vegades diputat pel M5S i considerat un dels col·laboradors més pròxims al líder del partit, Luigi Di Maio.

- Ministra d'Administració Pública: Giulia Bongiorno, 52 anys, una de les advocades amb més prestigi del país i coneguda per la seua defensa, amb només 27 anys, del set vegades president del Govern, Giulio Andreotti.

- Ministre de Polítiques Agrícoles: Gian Marco Centinaio, llicenciat en Ciències Polítiques, de 46 anys, ha estat triat senador en dues ocasions amb la Lliga Nord, partit del qual és portaveu i amb el qual ha sigut regidor en diverses ocasions. Té experiència laboral en empreses privades de turisme i gastronomia.

- Ministre de Cultura i Turisme: Alberto Bonisoli, 57 anys, en la llista del M5S durant la campanya electoral. És director de la Nova Acadèmia de Belles Arts de Milà i té una llarga carrera com a empresari en el món de l'art.

- Ministra d'Afers Regionals i Autonomies: Erika Stefanini, de 47 anys, advocada. Es va iniciar en política amb una llista cívica a Trissino, a la província nord-oriental de Vicenza, abans de passar a la Lliga, on va ser senadora ja en la passada legislatura.

- Ministre per a la Discapacitat i Família: Lorenzo Fontana, llicenciat en Ciències Polítiques, de 38 anys, és membre de la Lliga Nord des de fa dues dècades i en les seues files el van elegir diputat en les passades eleccions. Eurodiputat n dues ocasions.

- Ministra del Sud: Barbara Lezzi, 46 anys, senadora del M5S des del 2013. Nascuda a Lecce (la Pulla), al sud d'Itàlia.

- Ministre d'Afers Europeus: Paolo Savona, de 81 anys, havia estat proposat com a ministre d'Economia, i vetat pel president de la República, Sergio Mattarella, per les seues posicions contra l'euro.

També et pot interessar

stats