Noruega evacua vora 4.000 persones per les històriques crescudes causades pel temporal

Diversos rius del país presenten els nivells més alts d'aigua registrats en els últims 50 anys

El temporal Hans colpeja Noruega i provoca greus inundacions
El temporal Hans colpeja Noruega i provoca greus inundacions / NTB / Stian Lysberg Solum
10 d'agost 2023 - 16:45

El govern de Noruega ha evacuat quasi 4.000 persones en el sud i l'est del país a causa de les crescudes històriques provocades per Hans, el temporal que ha afectat el nord d'Europa els últims dies. Si bé les pluges han remés en les últimes hores, diversos rius encara presenten els nivells més alts d'aigua registrats en els últims 50 anys, segons la Direcció de Recursos Aqüífers i Energia.

Desenes de carreteres provincials i les dues vies principals que connecten el país de nord a sud romanen tallades. Les autoritats noruegues han mobilitzat aquest dijous cinc helicòpters més per a ajudar en les operacions de rescat.

“Hi ha alerta roja en molts llocs en el sud. Poden tractar-se dels nivells d'aigua més alts en cinquanta anys o més”, ha confirmat el primer ministre, Jonas Gahr Støre. L'alarma es manté activa per als pròxims dies, perquè el perill “de cap manera ha passat”, segons Gahr.

El ministre d'Agricultura, Geir Pollestad, ha convocat una reunió amb organitzacions agrícoles i forestals per a conéixer la seua valoració de la situació i dels possibles danys.

Les autoritats de Suècia, l'altre país escandinau que s'ha vist afectat seriosament pel temporal els últims dies, han eliminat aquest dijous l'alerta roja meteorològica, encara que es manté el risc d'inundacions en algunes regions del centre i del sud del país.

El mal temps que ha assotat el nord d'Europa els últims dies ha causat fins ara dues víctimes mortals: una a Lituània, on una dona ha mort per la caiguda d'un arbre, i altra a l'est de Letònia, on un home va morir a causa de les ferides patides en circumstàncies semblants.

També et pot interessar

stats