El nord-americà James P. Allison i el japonés Tasuku Honjo, premiats amb el Nobel de Medicina 2018 per estudis sobre el càncer

Els investigadors són popularment coneguts com a ‘pares’ de la immunoteràpia pel desenvolupament de teràpies noves i efectives.

Els investigadors James P. Allison (esquerra) i Tasuku Honjo (dreta), en imatges d'arxiu
Els investigadors James P. Allison (esquerra) i Tasuku Honjo (dreta), en imatges d'arxiu / Reuters

Els investigadors nord-americà i japonés, James P. Allison i Tasuku Honjo, respectivament, han sigut guardonats amb el Premi Nobel de Medicina pels seus estudis de teràpies contra el càncer, segons ha informat aquest dilluns l'Institut Karolinska d'Estocolm. Coneguts popularment com a pares de la immunoteràpia, rebran el guardó per les teràpies que han desenvolupat per a combatre aquesta malaltia, caracteritzades per la inhibició de la regulació negativa del sistema immune. 

Allison, nascut a Texas en 1948, ha analitzat una proteïna que funciona com un fre en el sistema immunològic i té un gran potencial per a alliberar cèl·lules immunitàries que ataquen tumors. A partir d'aquest descobriment, ha desenvolupat un enfocament innovador per a tractar els pacients. 

Honjo, per la seua banda, va nàixer a Tòquio el 1942. El seu treball l'ha dut a descobrir una proteïna en les cèl·lules immunitàries que també actua com a fre, però amb un mecanisme diferent de les d'Allison. La troballa ha permés desenvolupar teràpies molt  efectives contra el càncer.

El guardó de Medicina obri la ronda d'anuncis dels prestigiosos premis Nobel. En els pròxims dies es coneixeran els noms dels guanyadors en els àmbits de la Física, la Química, la Pau i l'Economia. L'edició d'enguany té una particularitat: l'absència de la categoria de Literatura, que s'ha ajornat fins a l'any que ve per l'escàndol d'abusos sexuals que esguita l'Acadèmia Sueca, que és la institució que l'atorga. 

Tots els premis estan dotats enguany amb 9 milions de corones sueques (la qual cosa equival a uns 870.000 euros) i s'entregaran el 10 de desembre, una data que coincideix amb l'aniversari de la mort del fundador, Alfred Nobel.

També et pot interessar

stats