El nombre de naixements a la Xina cau un 15% i arriba al nivell més baix des de 2000

Els experts adverteixen que s'està produïnt una "crisi demogràfica" en el gegant asiàtic.

Un xiquet sosté la bandera xinesa a la plaça de Tiananmen
Un xiquet sosté la bandera xinesa a la plaça de Tiananmen / Reuters

El nombre de naixements a la Xina en 2018 podria haver caigut al seu registre més baix des del 2000. Els experts adverteixen d'una "crisi demogràfica" en el gegant asiàtic.

Les estimacions apunten al fet que el nombre total de naixements estaria per davall dels 15 milions, fet que implicaria un descens de vora el 15% si es compara amb els 17,23 milions registrats l'any anterior, segons recull el diari South China Morning Post.

La xifra estaria molt lluny de l'objectiu de 20 milions de naixements marcat per les autoritats xineses, que van abolir la política de fill únic fa tres anys per a afavorir la natalitat.

Malgrat això, el cost elevat de serveis com ara l'educació i les noves prioritats laborals de les dones són un fre per a les parelles que volen tindre el seu primer fill, així com a les que desitgen tindre el segon.

"L'any 2018 serà recordat com un punt d'inflexió històric per a la població xinesa", afirmen Yi Fuxian i Su Jian, coautors d'un article científic que il·lustra el descens gradual del nombre de xinesos. 

L'economista Hua Changchun explica que factors com ara el progressiu envelliment de la població, la baixa xifra de naixements i una piràmide poblacional en què vaja amainant el grup dels 20 i els 50 anys, "podrien afectar l'economia xinesa".

També et pot interessar

stats