El Nobel de Medicina reconeix els descobriments sobre el sistema de respiració de les cèl·lules

L’Institut Karolinska d’Estocolm premia els estatunidencs William G. Kaelin i Gregg L. Semenza, i el britànic Peter J. Ratcliffe.

En imatge, els científics premiats amb el Nobel de Medicina 2019
En imatge, els científics premiats amb el Nobel de Medicina 2019 / Reuters

L’Institut Karolinska d’Estocolm ha atorgat el Premi Nobel de Medicina als científics estatunidencs William G. Kaelin i Gregg L. Semenza, i al britànic Peter J. Ratcliffe. El guardó reconeix els descobriments dels científics sobre el procés d’adaptació de les cèl·lules a la disponibilitat d’oxigen.

L’institut ha destacat que les investigacions dels premiats estableixen la base per a entendre com els nivells d’oxigen afecten el metabolisme cel·lular i la funció fisiològica, una informació que facilitarà “el desenvolupament de noves estratègies per a combatre l’anèmia, el càncer i moltes altres malalties”.

Kaelin (Nova York, 1957) és especialista en medicina interna i oncologia, Semenza (Nova York, 1955) és pediatre i el britànic Ratcliffe (Lancashire, 1954) expert en la nefrologia.

L’any passat l’acadèmia sueca va distingir amb el Nobel de Medicina les investigacions de James P. Allison i Tasuku Honjo sobre la immunoteràpia contra el càncer.

La comunicació del guardó de Medicina obri la ronda dels premis, que continuaran els pròxims dies l’anunci del Nobel de Física, Química, Literatura, de la Pau i d’Economia.

En aquesta edició s’anunciaran excepcionalment dos premis de Literatura, el corresponent al 2018 i el de 2019, ja que l’any passat es va decidir no entregar-lo enmig de l’escàndol per unes denúncies d’abús sexual.

Els premis, que estan guardonats amb 9 milions de corones sueques (827.000 euros aproximadament) s’entregaran el pròxim 10 de desembre, data de l’aniversari de la mort del seu fundador, l’inventor de la dinamita Alfred Nobel, en una doble cerimònia en el Konserthus d’Estocolm i a l’Ajuntament d’Oslo.

També et pot interessar

stats