Nigèria, atrapada per les eleccions i pel terrorisme

Les eleccions s'han ajornat cinc hores abans de l’obertura dels col·legis, mentre la violència s'ha cobrat setanta víctimes en dos dies.

Ajornades les eleccions a Nigèria per problemes logístics
Ajornades les eleccions a Nigèria per problemes logístics / Efe

La convocatòria era per a aquest dissabte. Els 84 milions de persones censades havien de votar a Nigèria per a elegir el president i la cambra legislativa. Però la Comissió Electoral Nacional Independent ha decidit ajornar la votació per al dissabte 23 de febrer, en considerar que hi ha problemes logístics que impedeixen fer un procés lliure, just i creïble.

La decisió s’ha pres tot just cinc hores abans de l’hora d’inici de la votació, raó per la qual hi ha hagut persones que han acudit als col·legis electorals sense haver-se assabentat de la situació.

El president de la comissió electoral, Mamhood Yakubu, ha manifestat que ha sigut una decisió “difícil de prendre, però necessària per al desenvolupament de les eleccions amb èxit i per a la consolidació de la democràcia”. Yakubu no ha donat més explicacions sobre l’ajornament.

Els dos principals partits, el Congrés dels Progressistes del president Muhammadu Buhari, i l’opositor Partit Democràtic Popular, s’acusen mútuament d’haver propiciat l’ajornament. L’oposició considera que l'endarreriment pot provocar una pujada de l’abstenció, que beneficiaria el president Buhari.

Més enllà de l’ajornament de les eleccions, Nigèria, el setè país més habitat del món, i el primer d’Àfrica, amb 186 milions de persones, viu greus problemes de violència.

L’estat de Borno, al nord-est del país, és la zona més castigada pel terrorisme de Boko Haram. Fa tres dies moriren quatre persones de la comitiva del governador de l’estat en un atac jihadista. La part nord de Nigèria està afectada per l’àrea d’acció de Boko Haram, que s’estén a tota la regió del Sahel i a zones d’altres països, com ara Mauritània, Mali, Niger, el Txad i Burkina Faso.

També hi ha problemes de convivència al centre del país entre musulmans i cristians. Fa dos dies, 66 persones, de les quals 22 eren xiquets, moriren víctimes dels atacs d’un grup armat a l’estat de Kaduna.

També et pot interessar

stats