Netanyahu s'imposa amb una ajustada majoria a Israel

Sense majoria simple, les principals opcions són aconseguir un vot trànsfuga, formar govern amb Blau i Blanc, o obtindre el suport dels ultraortodoxos.

El primer ministre en funcions d'Israel, Benjamin Netanyahu, proclama la victòria després de conéixer els sondejos

El primer ministre en funcions d’Israel, Benjamin Netanyahu, guanya les terceres eleccions que s’han celebrat en menys d’un any. Amb un 90% del vot escrutat, deixa arrere el rival del Blau i Blanc, Beny Gantz, i s’imposa el partit Likud, encara que es queda a dos escons d’una majoria simple que li garantiria poder formar govern.

Tot i que encara no s'han comptabilitzat les últimes paperetes, el Likud es fa amb 36 escons de 120, mentre que Gantz es queda amb 32. Inclús amb els seus socis de la ultradreta i els ultraortodoxos, el partit de Netanyahu aconseguiria 59 diputats, dos menys de la quantitat necessària per a formar govern. Aquestes dades encara poden variar lleugerament, però tot indica que Netanyahu haurà d’enfrontar-se a una situació similar a la de l’abril passat, quan es va quedar a un escó de la majoria i va haver de convocar noves eleccions.

Si aquestes dades es mantenen, les principals opcions són aconseguir el vot d’un trànsfuga d’algun partit, formar un govern d’unitat amb Gantz, o intentar tornar a fer-se amb el suport d’Avigdor Lieberman. El líder del partit ultraortodox ja ha dit que “no es mourà ni un mil·límetre” del que ha promés a l'electorat, és a dir, que no governarà amb els ultrareligiosos.

Aquesta matinada, Netanyahu ha assenyalat que els resultats són "una victòria contra vent i marea". "Fa poc vaig parlar amb tots els líders de les faccions de dreta. Farem tot el necessari per a formar un govern nacional ampli", ha manifestat. Gantz, per part seua, ha admés "pena i desil·lusió" i, encara que ha demanat esperar a les dades oficials, reconeix que "no és el que volia que succeïra".

Els resultats de les eleccions s'han mostrat favorables al primer ministre israelià tot i estar acusat de frau, suborn i abús de confiança en tres casos de corrupció. Netanyahu és sospitós d'acceptar més de 200.000 euros en regals d'empresaris i de maniobrar, a canvi de favors, per a aconseguir una millor cobertura de Yedioth Ahronoth, el diari més venut a Israel. En cas de ser condemnat podria enfrontar-se a 10 anys de presó per suborn i tres més per frau.

També et pot interessar

stats