Netanyahu ordena preparar un pla per a l'evacuació de la població de Rafah

Anuncia l'ampliació de la seua ofensiva militar a la Franja de Gaza

Una columna de fum s'alça sobre la Franja de Gaza
Una columna de fum s'alça sobre la Franja de Gaza / Clodagh Kilcoyne (Reuters)

Israel ha anunciat aquest divendres que ja té un pla per a ampliar la seua ofensiva militar a Rafah en l'extrem meridional de la Franja de Gaza, fronterer amb Egipte, on viuen evacuades més d'un milió de persones. "És impossible aconseguir l'objectiu de la guerra d'eliminar a Hamàs i deixar quatre batallons en Rafah", indica un comunicat de l'oficina del primer ministre d'Israel.

El primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha ordenat a les Forces de Defensa d'Israel i a l'estament de Defensa que presenten al gabinet un "pla dual, tant per a l'evacuació de la població com per a la dissolució dels batallons". "És clar que una operació massiva en Rafah requereix l'evacuació de la població civil de les zones de combat", ha assenyalat el comunicat oficial.

Els atacs israelians contra Rafah, on sobreviuen amuntegats 1,3 milions de palestins, han augmentat en els últims dies i, amb això, el temor a una ofensiva terrestre de l'Exèrcit d'Israel en aquesta zona, una opció que ara cobra una nova dimensió després de l'anunci israelià.

El ministre de Defensa, Yoav Gallant, ja havia suggerit diverses vegades en l'última setmana que Israel avançaria cap a Rafah després d'acabar les seues operacions a Jan Yunis, bastió d'Hamàs en el sud. Aquesta possibilitat semblava més llunyana mentre es negociava un altre possible acord de treva per a alliberar ostatges i presos palestins, però les converses semblen embossades, ja que Hamàs exigeix un cessament definitiu de les hostilitats i la retirada de les tropes israelianes de l'enclavament, a la qual cosa Netanyahu s'oposa rotundament.

Tant l'ONU com els EUA han expressat la seua preocupació per una possible expansió de l'ofensiva terrestre de l'exèrcit israelià a Rafah, últim refugi per a més d'un milió de gazians que fa quatre mesos que fugen dels combats.

El Departament d'Estat va advertir ahir que una operació militar a Rafah sense l'adequada planificació per a l'evacuació de civils seria "un desastre". "Segons el dret internacional humanitari, el bombardeig indiscriminat de zones densament poblades pot constituir un crim de guerra. La intensificació de les hostilitats a Rafah en aquestes circumstàncies podria provocar la pèrdua a gran escala de vides de civils", va declarar aquesta setmana Jens Laerke, portaveu de l'Oficina de Coordinació d'Ajuda Humanitària de l'ONU (OCHA).

També et pot interessar

stats