Netanyahu dissol el gabinet de guerra

L'extrema dreta reclamava les vacants que havia deixat l'eixida, fa una setmana, l'exgeneral Benny Gantz, i el seu soci Gadi Eisenkot

En imatge, un cartell electoral de 2021 amb el rostre de Benjamin Netanyahu i de l'exgeneral Benny Gantz, la dimissió del qual ha acabat amb la dissolució del gabinet de guerra
Cartell electoral de 2021 amb el rostre de Benjamin Netanyahu i de l'exgeneral Benny Gantz, la dimissió del qual ha acabat amb la dissolució del gabinet de guerra / Corinna Kern (Reuters)

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha dissolt el gabinet de guerra, el mecanisme creat l'11 d'octubre per a prendre les decisions sobre la reacció militar a la Franja de Gaza en resposta a l'atac de Hamàs dies abans.

La decisió arriba a penes una setmana després que el líder d'Unitat Nacional, l'exgeneral Benny Gantz, i el seu soci Gadi Eisenkot l'abandonaren per desavinences amb Netanyahu per la gestió de la crisi i l'absència d'un pla de postguerra per a Gaza. 

Les decisions sensibles sobre la guerra es prendran ara en un fòrum de consulta més reduït en el qual participaran el ministre de Defensa, Yoav Gallant; el d'Assumptes Estratègics, Ron Dermer; el cap del Consell de Seguretat Nacional, Tzachi Hanegbi, i el líder ultraortodoxe del partit Shas, Arieh Deri, del cercle de confiança de Netanyahu.

El nou sistema evita l'entrada en el nucli amb poder de decisió sobre la guerra dels dos socis de la coalició de govern jueva que pertanyen a de l'ala ultradretana, el ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, i el titular de Finances, Bezalel Smotrich. Gvir defén, entre altres, mesures com la d'instaurar assentaments en la Franja de Gaza o l'entrada de les tropes israelianes al Líban arran de l'escalada de violència que viuen amb Hezbol·là des del 8 d'octubre. La petició d'Smotrich i Ben-Gvir d'ocupar les vacants havia alaçt tensions amb els Estats Units, principal soci diplomàtic de l'estat hebreu.

Netanyahu, Gallant i Gantz eren els únics membres amb vot en el ja extint gabinet de guerra, mentres que Eisenkot, Deri i Dermer actuaven simplement com a membres observadors. L'excap de l'estat major Benny Gant, rival polític de Netanyahu amb el partit de centre-dreta Unitat Nacional, figura hui com a favorit en les enquestes d'unes hipotètiques eleccions anticipades, que la ciutadania israeliana ha reclamat al carrer amb manifestacions multitudinàries. Les protestes d'este dilluns contra l'executiu, en què també es demana l'alliberament d'ostatges, han bloquejat diverses autopistes.

També et pot interessar

stats