La negociació de la COP26 s'allarga més enllà del termini previst

El president de la cimera assegura que queden "assumptes pendents" de consensuar de cara a un document final

El president del cimera del clima de l'ONU, l'exministre britànic Alok Sharma
El president del cimera del clima de l'ONU, l'exministre britànic Alok Sharma / Reuters

Les negociacions per a aconseguir un acord en la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) s'allargaran més enllà del termini previst per a la clausura, fixada per a aquest divendres. Asseguren que queden "assumptes pendents" de consensuar de cara a un document final. 

Així ho ha confirmat el president del cimera del clima de l'ONU, l'exministre britànic Alok Sharma, que ha convocat un nou ple per a comprovar si s’han acostat posicions. Després d'això, espera presentar un esborrany de text revisat que confia que puga aprovar-se aquesta mateixa nit.

"Espere que puguem trobar solucions als assumptes pendents i la meua intenció és publicar versions netes dels textos pertinents més tard perquè les parts puguen avaluar-los acuradament i, en última instància –espere– adoptar-los aquesta nit", ha declarat.

Les 197 parts que participen en la COP26 tracten d'acordar mesures per a limitar a 1,5 graus el calfament global aquest segle sobre nivells preindustrials, que han d'acompanyar-se amb suport financer per als territoris en vies de desenvolupament que més pateixen els efectes del canvi climàtic sense haver-lo instigat.

La presidència britànica ha difós un esborrany d'acord final que ha generat reaccions enfrontades. Mentre que alguns analistes veuen un text més equilibrat entre les exigències de reducció d'emissions i les propostes de finançament als països pobres, les ONG ecologistes lamenten que les referències a la fi dels hidrocarburs hagen quedat diluïdes en aquest document enfront d'un altre publicat el passat dimecres.

També et pot interessar

stats