Nadia Murad i Denis Mukwege guanyen el Nobel de la Pau

Se'ls ha atorgat el guardó "pels seus esforços per a posar fi a l'ús de la violència sexual com a arma de guerra."

Ill. Niklas Elmehed. © Nobel Media
Ill. Niklas Elmehed. © Nobel Media

L'acadèmia noruega dels premis Nobel, l'encarregada de decidir en qui recau aquest reconeixement en l'àmbit de la pau, ha fet pública la seua decisió de premiar l'activista yazidita Nadia Murad i el ginecòleg congoleny Denis Mukwege, "pels seus esforços per a eradicar l'ús de la violència sexual com a arma de guerra en els conflictes armats".

Com han explicat, "Denis Mukwege és l'ajudant que ha dedicat la seua vida a defensar aquestes víctimes. Nadia Murad és el testimoni que explica els abusos perpetrats contra ella mateixa i els altres".

Nadia Murad és una activista yazidita pels drets humans, ambaixadora de bona voluntat de les Nacions Unides per a la dignitat dels supervivents de tracta de persones. En 2014, va ser segrestada i retinguda per l'Estat Islàmic fins que l'1 de juny de 2017, després de tres anys, va poder tornar a la seua ciutat d'origen. 

Al febrer de 2015, durant el seu periple per a escapar-se del segrest i de l'àrea controlada pel Daesh, va donar el seu primer testimoni a reporters del diari belga La Libre Belgique mentre es trobava al campament Rwanga vivint en un contenidor. 

Ja en 2015 va ser una de les 1.000 dones i menors que es van beneficiar d'un programa de refugiats del govern de Baden-Württemberg, a Alemanya, que es va convertir en la seu nova llar.

Per la seua banda, Mukwege és un reconegut ginecòleg que ha tractat milers de dones víctimes de violacions en temps de guerra, des de la Segona Guerra del Congo. 

Treballa a l'hospital Panzi, a Bukavu, que ell mateix va fundar i des del qual s'ha convertit en un expert mundial a reparar les seqüeles causades per violacions múltiples a dones a qui, en alguns casos, ha hagut d'atendre en més d'una ocasió.

Des de la Fundació Panzi ha tractat més de 85.000 dones amb danys ginecològics complexos. 

També et pot interessar

stats