Nadia Calviño perd en la votació per la presidència de l'Eurogrup davant l'irlandés Donohoe

La vicepresidenta d’Afers Econòmics del govern espanyol s'ha quedat a les portes malgrat el suport de França, Alemanya, França i Itàlia.

El nou president de l'Eurogrup, Paschal Donohoe (esquerra) amb el president eixint Mário Centeno .
El nou president de l'Eurogrup, Paschal Donohoe (esquerra) amb el president eixint Mário Centeno .

Els ministres d’Economia i Finances de l’Eurogrup han escollit aquest dijous el ministre de Finances d'Irlanda, Paschal Donohoe, com a nou president de l’Eurogrup. Donohoe s'ha imposat en la segona ronda de votacions a l’actual vicepresidenta d’Afers Econòmics del govern espanyol Nadia Calviño. L'altre candidat, el ministre de Finances de Luxemburg, Pierre Gramegna, s'ha retirat en la primera ronda després que cap dels candidats haja aconseguit el mínim de vots necessaris.

La candidata espanyola tenia el vot garantit de les tres principals economies de la UE (França, Alemanya i Itàlia). En total, els països que havien anunciat públicament suport per a Calviño suposaven prop del 80% del Producte Interior Brut (PIB) de la zona euro, fet que no ha sigut suficient per a imposar-se en la votació definitiva.

La vicepresidenta espanyola s'ha quedat a les portes en la primera votació, on ha aconsseguit 9 dels 10 vots necessaris, sumant els d'Espanya, Portugal, Grècia, Finlandia, Malta i Xipre. Després d'eixa primera ronda, el candidat luxemburgués s'ha retirat i la decissió quedava entre l'espanyola i l'irlandés. Finalment, el conservador irlandés Donohoe ha sigut triat com a succesor de Mário Centeno.

Per davant, dos anys i mig portant la veu dels ministres europeus de Finances en un organisme que, encara que no té un poder "efectiu", potser clau en un moment en que Brussel·les negocia, entre altres, el fons de recuperació per a pal.liar la crisi de la Covid-19.

Irlanda i Luxemburg, els dos països rivals d'Espanya en l'elecció, tenen en comú una política tributària molt beneficiosa per a les multinacionals i el rebuig a les iniciatives que suposen una harmonització fiscal a l'àmbit comunitari, com la postergada taxa digital europea, a més de ser països xicotets.

La vicepresidenta espanyola Nadia Calviño ja ha felicitat el ministre Donohoe i li ha emplaçat a no deixar ningú arrere en la recuperació econòmica d'Europa.

També et pot interessar

stats