Nacions Unides alerta de l'augment de la violència sexual en les guerres

L'organisme reclama als governs mundials mesures urgents per a acabar amb la impunitat d'aquests crims

L'exèrcit ucraïnés dispara contra el rus en el front de la guerra a Ucraïna
L'exèrcit ucraïnés dispara contra el rus en el front de la guerra a Ucraïna / Twitter: @ZelenskyyUa

L'ONU ha advertit aquest divendres de l'augment dels casos de violència sexual durant les guerres, i ha demanat als governs mundials mesures immediates per a acabar amb la impunitat d'aquests crims. La representant especial de Nacions Unides per a aquest tema, Pramila Patten, ha denunciat davant el Consell de Seguretat que la violència sexual a escala global està empitjorant.

Nacions Unides ha verificat 2.455 casos de violència sexual en conflictes armats en 2022. L'organització, però, adverteix que la xifra real és molt major. Patten ha recordat que ara mateix es registra el nombre més gran de conflictes des de la Segona Guerra Mundial i que les persones desplaçades per aquestes situacions està en xifres rècord.

"Les violències en grup, l'esclavitud sexual i altres formes de violència sexual s'estan utilitzant com una tàctica de guerra, tortura i terrorisme per a sotmetre i desplaçar poblacions", ha denunciat Patten, que també ha recordat que "per cada dona que fa un pas endavant, moltes més es queden silenciades per pressió social, estigma, inseguretat i escassesa de servicis".

La representant especial de l'ONU ha remarcat que "fins que no s'eleve el cost i les conseqüències per cometre, ordenar o condonar la violència sexual, mai detindrem la marea d'aquestes violacions". Per aquest motiu l'ONU ha posat focus en la impunitat d’aquests crims i ha reclamat accions a tots els estats membres de Nacions Unides.

Patten ha defés que la imposició de sancions a parts del conflicte pot ser clau per a canviar el "càlcul" que acostumen a fer d’aquesta qüestió, perquè sovint veuen la violació com una cosa "sense costos o fins i tot beneficiosa en la política econòmica de la guerra".

També et pot interessar

stats