La UE dedicarà 2.000 milions d'euros a l'enviament d'un milió d'obusos a Ucraïna

S’adquirirà armament per valor de 1.000 milions d’euros, a més de facilitar a Kíiv armament dels arsenals dels estats membres

Imatge d'arxiu d'una reunió de ministres exteriors de la Unió Europea
Imatge d'arxiu d'una reunió de ministres exteriors de la Unió Europea / Françoise Lenoir

Els països de la Unió Europea (UE) han acordat aquest dilluns invertir 2.000 milions d'euros en el lliurament a Ucraïna d'un milió de rondes de munició d'artilleria al llarg de dotze mesos, segons ha informat l'alt representant comunitari per a Afers Estrangers, Josep Borrell en el seu compte de Twitter.

“Una decisió històrica. Arran de la meua proposta, els estats membres han acordat entregar 1 milió de cartutxos de munició d'artilleria en els pròxims 12 mesos”, ha informat en Twitter durant la celebració d'un Consell que reuneix els ministres d'Exteriors i Defensa de la Unió.

Concretament, els ministres d'Afers Estrangers i Defensa de la UE han acordat un pla de compres conjuntes de munició per a reposar els estocs dels exèrcits europeus i garantir el subministrament sostenible que necessita Ucraïna davant la invasió russa.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha assegurat que el suport dels Vint-i-set continuarà i que el bloc europeu mobilitzarà un milió de rondes de munició per a Ucraïna. "És urgent ajudar a Ucraïna a defensar-se", ha valorat en un missatge en xarxes socials.

La cita conjunta d'aquest dilluns a Brussel·les ha servit per a tancar la iniciativa per la qual els estats membres facilitaran a Ucraïna munició d'artilleria dels seus arsenals i rebran una ajuda de 1.000 milions d'euros, a través del Mecanisme de Pau Europeu, per a invertir en la reposició.

L'altra part del pla passa per compres conjuntes de munició per valor de 1.000 milions més, que seran les primeres adquisicions mancomunades del bloc en qüestió d'armament. Entre els detalls del pla, cal aclarir el paper de l'Agència Europea de la Defensa (EDA, per les seues sigles en anglés), com a actor central en les negociacions, o si són coalicions de països els que renegocien els contractes i augmenten les comandes compromeses amb la indústria armamentística.

Sobre la qüestió de prioritzar el material militar de fabricació europea, l'acord finalment contempla que les compres se cenyisquen a la indústria armamentística dels estats membres i de Noruega, han informat les fonts consultades.

A l'arribada a la reunió, el cap de la diplomàcia comunitari ha demanat “pragmatisme” als estats membres. "No entrem en una batalla de competències i egos. Hem de proveir Ucraïna de munició, ràpid, en gran quantitat i en bones condicions financeres per a nosaltres", ha assenyalat, urgint als ministres a tancar el pla.

També et pot interessar

stats