Multitudinàries marxes a favor i en contra d'Ortega a Nicaragua

Ortega va acusar de "colpistes" els bisbes i els nicaragüencs van marxar en solidaritat amb ells.

Milers de nicaragüencs també van marxar ahir dissabte pels carrers de Managua en solidaritat amb els bisbes
Milers de nicaragüencs també van marxar ahir dissabte pels carrers de Managua en solidaritat amb els bisbes

El president de Nicaragua, Daniel Ortega, va rebre ahir dissabte el suport de milers de persones per a mantenir-se en el poder enmig d'una crisi que ha deixat centenars de morts, malgrat la pressió interna i externa que demana la seua renúncia o l'avançament de les eleccions per a superar el conflicte. Les protestes contra Ortega van començar el 18 d'abril passat, per unes fallides reformes de la seguretat social i es van convertir en una exigència de renúncia del mandatari. Des que van començar les protestes contra el govern d'Ortega s'han contabilitzat més de 300 morts.

Milers de nicaragüencs també van marxar ahir dissabte pels carrers de Managua en solidaritat amb els bisbes de la Conferència Episcopal, mediadors i testimonis d'un diàleg nacional amb el qual s'espera superar la crisi que travessa aquest país. El passat 19 de juliol, durant la celebració del 39 aniversari de la revolució sandinista, Ortega va acusar de "colpistes" els bisbes i va intentar desacreditar-los per a esborrar-los com a mediadors del diàleg.

Una gran crisi sociopolítica

Nicaragua travessa la crisi sociopolítica més sagnant des de la dècada dels anys 80, també sota la presidència d'Ortega. El govern, a través de la vicepresidenta i primera dama de Nicaragua, Rosario Murillo, va dir el passat dia 20 que "els opositors es van matar entre si", en el marc de les protestes antigovernamentals que van començar el passat 18 d'abril.

La Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) i l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (ACNUDH) han responsabilitzat el govern de Nicaragua de "assassinats, execucions extrajudicials, maltractaments, possibles actes de tortura i detencions arbitràries", la qual cosa Ortega ha negat.

També et pot interessar

stats