Moscovici anuncia el final de l'austeritat a Grècia

El comissari europeu d'Afers Econòmics assegura que, encara que el programa de rescat es tanque hui, caldrà continuar aplicant les reformes.

Grècia ix del programa de rescat | Reuters
Grècia ix del programa de rescat | Reuters

Pierre Moscovici, comissari europeu d'Afers Econòmics, ha parlat sobre el tancament del programa de huit anys de rescat a Grècia, que té lloc aquest dilluns, 20 d'agost. Ha reconegut que el temps de l'austeritat s'ha acabat, però que el país haurà de continuar aplicant les reformes econòmiques per a reduir el deute públic.

Segons el comissari, Grècia recupera hui el seu lloc legítim en l'eurozona i major autonomia política. No obstant això, encara que Grècia torne a assumir el comandament de la seua gestió econòmica, romandrà sota estreta vigilància fins al 2022, la qual cosa no vol dir que es pose en marxa un quart programa de rescat disfressat, perquè no s'imposaran noves mesures o reformes.

Moscovici qualifica com a històric aquest moment, ja que els últims 8 anys han sigut molt dolorosos per als grecs i prou desestabilitzadors per a l'eurozona. Ha reconegut que cap altre estat membre ha fet més per a modernitzar les seues administració i economia, i ha convertit un dèficit devastador en un sòlid excedent pressupostari. No obstant això, ha recordat que, sense l'assistència financera d'Europa, l'economia grega s'hauria col·lapsat i, a banda de no haver-se recuperat en dècades, hauria arrossegat totes les economies europees, al menys parcialment.

Ha reconegut que es va sentir incòmode quan li va tocar decidir conjuntament amb altres ministres de finances i a porta tancada el destí de milions de grecs, i no ha dubtat de qualificar això d'un verdader escàndol democràtic, no tant perquè actuaren de mala fe, com perquè pensa que no comptaven amb un mandat específic dels respectius parlaments nacionals. En qualsevol cas, opina que el cost i les conseqüències del col·lapse de l'economia grega en altres països i en el conjunt de la UE haurien sigut majors que els milions d'euros prestats.

El comissari Moscovici ha animat els membres de la zona euro a prendre nota de l'experiència i a continuar treballant en la seua integració, per tal de preparar-se bé per a pròximes crisis que, inevitablement, arribaran.

També et pot interessar

stats