Les morts en tot el món pel coronavirus l'any 2020 podrien ser el triple de les oficials

L'OMS eleva a entre 6 i 8 milions les xifres provocades directament o indirectament per la pandèmia de la Covid-19

Crematori al aire lliure de víctimes de coronavirus a Nepal
Crematori a l'aire lliure de víctimes del coronavirus al Nepal / Reuters

Les morts causades directament o indirectament per la pandèmia de la Covid-19 haurien sigut entre el doble i el triple de les reportades oficialment, la qual cosa situaria entre 6 i 8 milions el nombre de morts, enfront dels 3,4 milions indicats oficialment, segons ha informat aquest divendres l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

A Europa els decessos s'haurien situat entre 1,1 i 1,2 milions, és a dir, el doble de les 600.000 de què es va informar.

A Amèrica, el nombre real de morts relacionades amb la malaltia s'hauria situat el 2020 entre 1,2 i 1,5 milions, en lloc de les 900.000 reportades, segons les estimacions realitzades per l'OMS en el marc de la preparació de les seues estadístiques sanitàries mundials i que es basen en gran mesura en modalitzacions matemàtiques.

“Les morts directes per la Covid-19 representen una fracció del verdader impacte que ha tingut la pandèmia”, ha afirmat l'analista de dades de l'OMS, William Msemburi.

L'estimació s'ha realitzat tenint en compte principalment el nombre total de morts que es podien haver esperat en funció de l'evolució de la mortalitat observada en anys anteriors, que es va alterar per la pandèmia, ha explicat.

“Els informes ofereixen una fotografia incompleta de la situació, entre altres coses perquè molta gent va morir abans de passar un test de Covid”, ha afegit Msemburi.

Amèrica i Europa són les regions que ofereixen informació més completa sobre les taxes de mortalitat en l'àmbit nacional el 2020.

Les estadístiques han aconseguit capturar de manera segura que l'any passat va haver-hi 3 milions de morts addicionals al món, respecte als 1,8 milions de morts atribuïts directament a la Covid-19 fins al desembre.

Existeix la certesa que molts altres van morir per l'impacte de la pandèmia en els sistemes sanitaris, que van haver d'interrompre tractaments de malalts crònics i limitar al màxim l'atenció de pacients, mentre que l'emergència del coronavirus va dissuadir o va impedir que altres acudiren als hospitals

Msemburi ha comentat que, en el costat contrari, algunes morts es van evitar, com en el cas de les provocades per la grip –per la reducció dels contactes socials– i per accidents de trànsit, a causa de les restriccions de la mobilitat.

Segons l'OMS, només el 40% de països registren almenys el 90% de les morts i les causes d'aquestes.

També et pot interessar

stats