Moren tres civils en el bombardeig a un comboi turc al nord de Síria

El Ministeri de Defensa de Turquia condemna l'atac, que deixa també almenys dotze persones ferides.

Combois militars turcs es dirigeixen cap a Jan Sheijún
Combois militars turcs es dirigeixen cap a Jan Sheijún / Reuters

Almenys tres civils han mort i dotze han quedat ferits en un atac aeri contra un comboi turc al sud de la província d'Idlib, l'últim bastió opositor a Síria, segons ha informat el Ministeri de Defensa turc aquest dilluns.

"Condemnem enèrgicament aquest atac, que contradiu els acords, la cooperació i el diàleg existents a Rússia", diu el ministeri en un comunicat. Detalla que l'exèrcit turc va desplegar aquest dilluns les forces a la zona en què es va produir el bombardeig "davant de la violació de tots els memoràndums i acords" i per a "garantir la seguretat" del lloc d'observació, en referència a l'àrea desmilitaritzada acordada amb Moscou la passada tardor.

Ankara (valedora de l'oposició a Síria) assegura que havia informat prèviament Moscou, aliat de Damasc, que estava fent un desplegament d'efectius per a protegir els seus llocs d'observació a Siria i espera que es prenguen mesures per a evitar que es tornen a repetir aquest tipus d'episodis.

Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, l'atac va tindre lloc a la carretera que uneix Damasc i Alep, a l'altura de Maarat al-Nuaman (sud d'Idlib).

L'exèrcit sirià continua ara l'ofensiva aèria i terrestre per a prendre el control de l'important bastió rebel de Jan Shijun i es troba ja a uns 500 metres del centre urbà, després que anit entrara en la perifèria.

Fa dotze dies es va suspendre el cessament d'hostilitats que el govern sirià havia proclamat a penes quatre dies abans a Idlib. Acusava les faccions i l'aliat Ankara de no haver respectat el pacte de Sotxi, acordat per Rússia i Turquia el setembre de 2018 i que mai es va respectar del tot. Establia la creació d'una zona desmilitaritzada que abastava Idlib, el nord d'Hama i la mediterrània Latakia, així com l'oest d'Alep, zona que hauria d'estar sota supervisió conjunta de turcs i russos.

També et pot interessar

stats