Moren almenys 63 persones en naufragar una embarcació prop de les costes de Calàbria, a Itàlia

Els serveis de salvament marítim treballen en la cerca de supervivents i ja n'han rescatat una huitantena

Restes del naufragi a les costes de la platja de Steccato, a Cutro
Restes del naufragi a les costes de la platja de Steccato, a Cutro / Giuseppe Pipita (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de febrer 2023 - 09:17 Actualitzat: 27 de febrer 2023 - 21:29

Nova tragèdia migratòria en les aigües del Mediterrani. Les autoritats italianes han recuperat els cadàvers de 63 persones i n'han rescatades altres 82 després que naufragara davant la costa est de la regió italiana de Calàbria l'embarcació precària en què viatjaven, procedent de Turquia. En total hi havia a bord entre 200 i 250 migrants, segons els primers testimonis dels supervivents. Entre les víctimes mortals hi ha almenys catorze xiquets, 33 dones i un nounat, d'acord amb el Ministeri de l'Interior.

Fonts dels Carabiners (policia militaritzada d'Itàlia) han confirmat a Efe que els cossos dels migrants s'han trobat al llarg de diversos quilòmetres en la costa de Calàbria, en els voltants de la platja de Steccato al terme municipal de Cutro (província de Crotona). Segons la mateixa font, no es descarta que la xifra de morts arribe al centenar.

Les imatges compartides per la premsa local mostren els trossos d'una embarcació de fusta completament destruïda sobre la platja. Encara que, en un primer moment, es va pensar que el bastiment va partir-se després de xocar amb unes roques, les persones supervivents han explicat que el motor que l'espentava va explotar a mitjan nit. La detonació va causar desenes de ferits i, finalment, va fer miques la barca.

Dispositiu d'emergències a la zona on s'han trobat els cadàvers i les restes del naufragi
Dispositiu d'emergències a la zona on s'han trobat els cadàvers i les restes del naufragi / Giuseppe Pipita (Reuters)

Les autoritats italianes ja coneixien l'existència d'aquesta embarcació des de dissabte, quan un helicòpter d'una patrulla de l'agència Frontex va alertar-los-en, segons ha revelat el diari La Reppublica. Després de la crida, un dispositiu va eixir a buscar-lo, però les condicions agitades de la mar i la foscor impediren seguir les operacions i obligaren els agents a tornar a terra.

Aquest dilluns continuen les operacions de cerca, a càrrec de la Capitania de Port, amb bussos i helicòpters. Els supervivents que han aconseguit mantindre's amb vida han arribat pels seus mitjans a la costa, on els ha atés la Guàrdia Costanera i la Creu Roja. A una vintena d'ells els han traslladat a l'hospital de Crotona, mentre que la resta s'han quedat en un alberg a la localitat d'Isola di Capo Rizutto. La gran majoria del passatge, tots menors de 30 anys, provenen de l'Iran, el Pakistan, l'Afganistan i Síria. Eixiren cap a Itàlia des del port de la localitat d'Esmirna, en l'extrem occidental de Turquia, ara fa quatre dies.

Les autoritats han detingut almenys tres persones, inclòs un ciutadà turc que viatjava en l'embarcació, com a presumptes membres del grup de traficants que va organitzar el viatge malgrat les adverses condicions meteorològiques, segons els mitjans locals.

Meloni crida a frenar la immigració irregular

Mentre que es busquen els desapareguts ha tornat a esclatar la polèmica política a Itàlia, pel fet que quan va produir-se la desgràcia, en el Mediterrani Central no hi havia vaixells de rescat d'ONG a causa de les noves regles imposades pel govern ultradretà de Giorgia Meloni.

"És una enèsima tragèdia al Mediterrani que no pot deixar a ningú indiferent", ha lamentat el president de la República Italiana, Sergio Mattarella, en un comunicat. El mandatari ha apuntat que és "indispensable que la Unió Europea assumisca finalment la responsabilitat de governar el fenomen migratori per a alliberar-lo dels traficants d'éssers humans". D'altra banda, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha denunciat que "és criminal embarcar un vaixell de tot just vint metres d'eslora amb fins a 200 persones a bord i amb previsió de mal temps". "El govern s'ha compromés a impedir les eixides, i amb elles la perpetuació d'aquestes tragèdies, i continuarà fent-ho, abans de res exigint la màxima cooperació dels estats d'eixida i d'origen", ha afegit.

La tragèdia es produeix justament tres dies després que el Parlament italià aprovara dijous un nou decret migratori, elaborat pel govern que lidera la formació d'extrema dreta Germans d'Itàlia. La norma modifica substancialment les operacions de socors dels vaixells d'ONG. Entre altres qüestions, obliga a demanar l'assignació d'un port després del primer rescat d'un grup de migrants i a dirigir-se a aquesta localització sense desviar-se per a trobar altres embarcacions en perill.

A més, les ONG han denunciat en repetides ocasions que des de fa mesos les autoritats italianes assignen ports llunyans, al nord i centre d'Itàlia, als quals tarden a arribar fins a quatre i cinc dies i això els fa desatendre les operacions en el Mediterrani central, on naufraguen la majoria d'aquest tipus d'embarcacions. "És intolerable que l'única via d'accés a Europa siga la mar. L'absència d'una missió europea de cerca i rescat és un crim que es repeteix cada dia", va protestar l'ONG Sea-Watch en les xarxes socials.

També et pot interessar

stats