Moren almenys 34 persones migrants en afonar-se un vaixell a la costa de Djibouti

L'Organització Internacional per a les Migracions recorda que és la segona tragèdia d'aquest tipus que passa en a penes un mes i demana perseguir el tràfic d'éssers humans

Imatge d'arxiu del rescat d'una pastera en aigües del Mediterrani
Imatge d'arxiu del rescat d'una pastera en aigües del Mediterrani / Efe

Nova tragèdia en la ruta migratòria entre la Banya d'Àfrica i el Iemen, una de les més transitades del món. Almenys trenta-quatre persones migrants han mort aquest dilluns en enfonsar-se davant de la costa de Djibouti el vaixell en què anaven. Els fets, segons ha informat l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), han passat enfront del litoral d'aquest país de l'Àfrica Oriental, entre Somàlia i Eritrea. Es creu que a bord de l'embarcació accidentada, un vaixell utilitzat per traficants d'éssers humans que havia eixit des del Iemen, hi havia unes seixanta persones.  

El director regional de la OIM per a l'Est i la Banya d'Àfrica, Mohammed Abdiker, ha lamentat les defuncions i ha recordat que es tracta de la "segona tragèdia d'aquest tipus en poc més d'un mes". El passat 3 de març es van comptabilitzar, segons Abdiker, "vint morts i diversos ferits" en aigües també de Djibouti, després que almenys huitanta migrants foren llançats per traficants a la mar des d'una embarcació plena de gent que havia partit d'aquest país amb rumb al Iemen. "Detindre i jutjar els traficants de persones i contrabandistes que exploten les vulnerabilitats dels migrants ha de convertir-se en una prioritat. Massa vides perdudes innecessàriament", ha subratllat el director regional en Twitter.

El passat 17 d'octubre, almenys altres dotze migrants etíops -d'un grup de cinquanta- van morir enfront del poble costaner djibutí d'Obock després de ser llançats per traficants quan intentaven tornar del Iemen. I a penes dotze dies abans, en un succés similar, van pedre la vida altres huit migrants i diversos resultaren ferits, segons xifres de la OIM.

Amb el tancament de fronteres entre Iemen i l'Aràbia Saudita a causa de la pandèmia de la Covid-19, milers de migrants han estat esperant a Djibouti el moment de començar la travessia.

El nombre de persones que va usar la ruta marítima entre la Banya d'Àfrica i Iemen el 2019 va superar per segon any consecutiu el flux de la ruta del Mediterrani, amb 138.000 persones -majoritàriament procedents d'Etiòpia- que van creuar el golf d'Aden, segons la OIM.

També et pot interessar

stats