Moren 20 menors i 5 dones a Iemen en un atac aeri

Els ‘houthis’ denuncien la coalició liderada per l'Aràbia Saudita com a autora de l'atac.

El govern rebel al Iemen assegura que 20 menors han mort durant l’atac a un camió que fugia de la zona de conflicte.
El govern rebel al Iemen assegura que 20 menors han mort durant l’atac a un camió que fugia de la zona de conflicte. / Naif Rahma (Reuters)

El portaveu del Ministeri de Sanitat iemenita ha denunciat que la coalició liderada per l’Aràbia Saudita va dirigir dijous 23 d’agost un nou atac aeri contra la ciutat de Hodeida, a l’oest del país i un dels seus principals ports comercials. Ha assegurat que en el transcurs d’aquesta ofensiva van arribar a una camioneta en la qual intentaven fugir de la zona 20 menors, 5 dones i el conductor, tots membres d’una mateixa família i a hores d’ara tots morts. 

No obstant això, ni la coalició àrab ni cap altra font independent han confirmat encara aquest atac aeri.

Acusacions encreuades

El que sí que ha reconegut la coalició àrab és haver fet avortar ahir un acte terrorista que anaven a perpetrar els rebels houthis al mar Roig amb un vaixell bomba. Segons la coalició que lidera l’Aràbia Saudita, la nau va salpar de la costa de Hodeida i suposava una amenaça contra els passos de la navegació internacional i del comerç mundial. Concretament, afirmen haver pres les mesures necessàries per a protegir les naus mercants que recorren la ruta del mar Roig cap al Mediterrani.

Per la seua banda, el canal iemenita Al Masira, controlat pels rebels houthis, havia anunciat que la seua força marítima havia dut a terme amb èxit una operació especial en aigües saudites amb la intenció d’atacar un objectiu militar amb armament adequat.

Hodeida és un dels baluards dels rebels houthis al Iemen i la coalició àrab ha dirigit diferents ofensives contra la zona, per tal d’alliberar-la del seu control. Des de Riad asseguren que els xiïtes houthis reben armament i ajuda iraniana a través d’aquest port. Així mateix, afirmen que la defensa aèria del regne saudita ha hagut d’interceptar sovint atacs contra el seu territori provinents de Hodeida.

Aquesta zona, juntament amb la governació de Saada, que fa frontera al nord del país amb l’Aràbia Saudita, són els objectius més importants de la coalició àrab, perquè els consideren primordials en la seua aliança per a derrotar els rebels al Iemen. L’any 2014, els houthis van prendre per assalt diferents províncies al nord i a l’oest del país, així com la capital, Sanà, d’on van expulsar el govern de Hudi, que havia arribat al poder a conseqüència dels canvis provocats per la Primavera Àrab. L’any següent l’Aràbia Saudita va fundar una coalició amb Qatar, Egipte, el Marroc i altres països àrabs sunnites, per a esclafar la rebel·lió dels houthis, de professió xiïta, i frenar la seua expansió pel Iemen que, assegurava, estava promoguda per l’Iran, també xiïta. El conflicte es va intensificar quan la coalició àrab va rebre el suport dels Estats Units.

També et pot interessar

stats