Mor Winnie Madikizela-Mandela, la "mare de Sud-àfrica"

Una malaltia greu ha acabat amb la vida de Winnie Mandela, de 81 anys, la primera dona de Madiba.

Winnie Madikizela-Mandela, activista contra l'apartheid i exdona de l'expresident de Sud-àfrica, Nelson Mandela
Winnie Madikizela-Mandela, activista contra l'apartheid i exdona de l'expresident de Sud-àfrica, Nelson Mandela / Siphiwe Sibeko (REUTERS).

Fora de Sud-àfrica, Winnie Mandela és coneguda per ser l'exdona de Nelson Mandela, però al seu país és considerada la mare de la nació pel seu activisme en la lluita contra l'apartheid.

Com a líder de la Lliga de Dones del Congrés Nacional Africà va destacar per l'acció decidida contra el sistema patriarcal, la desigualtat social, la desocupació i la pobresa a Sud-àfrica.

Exdona de Mandela

Exdona de Mandela

Es va casar amb Madiba, una de les grans figures de la lluita contra el règim de segregació racial que regnava al país durant l'apartheid.

Amb ell va tindre dos fills, i el va esperar durant 27 anys mentre va estar empresonat. Dos anys després de l'alliberament de Nelson Mandela se separaren.

Política i polèmica

Política i polèmica

En les primeres eleccions democràtiques a Sud-àfrica, el 1994, va ser diputada i viceministra d'Art i Cultura.

Malgrat tot, Winnie Mandela té un passat fosc. En les darreres dècades fou acusada de malversació de fons del Congrés Nacional Africà.

Anteriorment, el 1988, la condemnaren a 6 anys de presó pel segrest de quatre joves negres a Soweto, dels quals un va morir.

No va entrar en presó perquè va pagar una fiança.

També et pot interessar

stats