Mor un manifestant durant els disturbis a Portland

Trump ha acusat Biden d'incitar la violència i ha promés "llei i orde".

Imatges d'arxiu de les protestes a Portland.
Imatges d'arxiu de les protestes a Portland. / Terry Sylvester (Reuters)

Arran de l'assassinat de George Floyd, el maig passat a Portland (Oregon) s'han succeït nit rere nit manifestacions contra el racisme estructural als Estats Units d'Amèrica. Centenars de manifestants han estat detinguts per considerar les autoritats locals i federals que havien fet servir la violència durant les protestes.

Aquest dissabte s'han produït enfrontaments entre manifestants del moviment Black Lives Matter ('Les vides negres importen') i una caravana de més de cent vehicles organitzada per simpatitzants de Trump. Un total de deu persones han sigut detingudes i una ha mort d'un tir al pit. L'home mort és un supremacista blanc que en el moment dels fets vestia una gorra i una camiseta d'un grup d'extrema dreta local, els Patriot Prayers.

Donald Trump, en plena campanya electoral per a renovar el seu mandat, ha fet servir aquesta mort per a reforçar el seu missatge de "llei i orde". El candidat republicà a la presidència dels EUA acusa el seu rival, el demòcrata Joe Biden, d'incitar a la violència.

El president ha acusat l'alcalde de Portland, del Partit Demòcrata, de no fer prou per a garantir la seguretat als carrers de la ciutat i ha plantejat la possibilitat d'enviar agents federals per a "protegir els edificis" del govern que lidera.

Aquesta decisió no ha rebut el suport del govern de l'estat d'Oregon ni de la ciutat de Portland, ja que consideren que quan Trump hi va enviar agents al juliol la situació va empitjorar substancialment. A més, des de la Unió Americana de Llibertats Civils es denuncia que les forces policials controlades per Trump han fet servir un ús excessiu de la força i han dut a terme arrestos il·legals.

També et pot interessar

stats