Mor el sanguinari fundador de la banda armada peruana Sendero Luminoso

Abimael Guzmán, de 86 anys, ha mort per pneumònia ala presó de la base naval d'El Callao, on complia cadena perpètua per terrorisme

Abimael Guzmán en una imatge d'arxiu de 2012 durant una audiència en la Base Naval del Callao (el Perú).
Abimael Guzmán en una imatge d'arxiu de 2012 durant una audiència a la base naval del Callao (Perú) / Pablo Aguilar (Efe)

El fundador de la banda armada Sendero Luminoso, Abimael Guzmán, ha mort als 86 anys aquest dissabte per pneumònia a la presó de la base naval del Callao, al Perú, on complia cadena perpètua per terrorisme. Un dia després del decés de Guzmán, la Fiscalia ha indicat que la necròpsia ha conclòs que la causa de mort és una pneumònia bilateral causada per un agent patològic. La mort s'ha produït un dia abans de complir 29 anys de la seua detenció a Lima.

L'organització terrorista, coneguda des de 1980, va ser assenyalada per la Comissió de la Veritat i la Reconciliació (CVR) com la responsable de la mort d'unes 69.000 persones al Perú arran de la violència terrorista deslligada per aquest grup entre 1980 i l'any 2000.

Un dels temes de debat arran de la mort del capitost terrorista és el destí de les seues restes, atés que les autoritats del govern de Pedro Castillo s'han pronunciat sobre la cremació per a evitar que hi haja una tomba on es faça una peregrinació dels seus simpatitzants.

Fins a 15 anys de presó per homenatges a terroristes

El Ministeri de Justícia ha advertit que els homenatges a favor de líders terroristes com Guzmán seran considerats delicte d'apologia al terrorisme, castigat amb fins a 15 anys de presó.

No obstant això, la Fiscalia ha precisat en el seu comunicat que la llei general de salut i el codi processal penal estableixen que "les restes hauran de ser entregades als familiars directes degudament acreditats".

En aquest sentit, ha confirmat que Iris Quiñónez ha demanat a la Tercera Fiscalia Provincial Penal Corporativa del Callao el lliurament del cos de Guzmán i ha dit que té un poder atorgat per la seua esposa, Elena Iparraguirre, considerada la número 2 de Sendero Luminoso i condemnada també a cadena perpètua per terrorisme. Aquesta petició serà avaluada en les pròximes hores pel fiscal conforme a les normes legals vigents.

També et pot interessar

stats