Mor la jutgessa Ruth Bader Ginsburg, icona de la lluita per la igualtat de gènere

La vacant que deixa la magistrada progressista en el Tribunal Suprem ha desencadenat una pugna política als EUA

Projecció sobre la façana del Tribunal Suprem
Projecció sobre la façana del Tribunal Suprem / Reuters

Centenars de persones amb ciris, flors i cartells es van congregar durant la nit de divendres als esglaons del Tribunal Suprem dels Estats Units per a plorar la mort de la jutgessa Ruth Bader Ginsburg als 87 anys, a causa de complicacions d'una metàstasi en el càncer de pàncrees que patia.

Convertida en icona, Ginsburg és considerada una de les feministes més influents del món per haver esculpit una doctrina legal que va permetre fer avanços clau cap a la igualtat de gènere.

Imatges del passat divendres al Tribunal Suprem dels EUA / Reuters

La mort de la magistrada progressista del Tribunal Suprem dels EUA ha desencadenat un pols entre republicans i demòcrates sobre l’elecció d'un substitut o substituta. La circumstància, a més, s’emmarca en període preelectoral i pot afectar de manera radical la dinàmica de la campanya per a les presidencials de novembre.

El Tribunal Suprem dels EUA està compost per nou jutges amb llocs vitalicis que tenen el poder de canviar les lleis del país durant dècades. En concret, juguen un paper crucial en temes com l'avortament, els drets dels migrants, la privacitat, la pena de mort i la tinença d'armes. Fins ara, els conservadors eren majoria, amb cinc dels nou representants. Si Donald Trump tria un substitut abans dels comicis, seran sis conservadors contra tres progressistes, una proporció que es podria mantindre durant molts anys.

Tot i que Trump encara no s’ha referit a possibles candidats o candidates per a substituir Ginsburg, aquest mateix mes el mandatari va refermar la seua promesa a la dreta cristiana de nomenar jutges que s’oposen a l’avortament i protegeixen el dret a portar armes.

Per la seua part, el candidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, ha asseverat que l’elecció s’haurà de produir després de les eleccions presidencials: “deixen-me ser clar: els votants han d'elegir al president i el president ha de triar al jutge perquè el Senat ho considere".

El llegat de Ginsburg per a la lluita feminista

Reuters

Ruth Bader Ginsburg lidera el rànquing global de les cent figures més influents en polítiques pels drets de les dones i les persones LGTBI que elabora la plataforma global Apolitical. Entre les seues victòries més rellevants en la lluita contra la discriminació va estar que el Tribunal Suprem accedira a revisar si, durant segles, havia actuat amb un biaix masclista en la jurisprudència nord-americana.

Quan Ginsburg va començar a estudiar dret, la representació femenina en la professió es limitava al 3%. Per això la magistrada va arribar a pensar que la seua missió a favor de la igualtat era "educar" a la majoria d'homes blancs que ocupaven el Tribunal Suprem i que creien que no hi havia cap error en la seua visió del món.

En els últims anys s’ha convertit en icona de la cultura pop per a les noves generacions amb milions de fans. "Notorious R. B. G." és l'expressió amb la qual milers de mems compartits en internet, impresos en samarretes i recreats en tatuatges honren la que fora la més anciana dels nou magistrats del Suprem.

Cartell i samarreta amb el popular malnom de Ginsburg: "Notorious R.B.G" / Reuters

Trump: “era una dona increïble”

Tot i que la defunció de Ginsburg podria beneficiar políticament Donald Trump, el president dels EUA es va manifestar de manera inusualment respectuosa en rebre la notícia aquest divendres. "Ella va tindre una vida increïble, què més puc dir? Tant si estaves d'acord, com si no. Ella era una dona increïble que va tindre una vida increïble. De fet, estic trist per sentir això, estic trist", va afirmar.

També et pot interessar

stats