Mor Hebe de Bonafini, històrica presidenta de l'associació Mares de Plaça de Mayo

Va fundar l'associació el 1977 per a visibilitzar els detinguts desapareguts durant la dictadura argentina, entre els quals hi havia dos fills seus

Hebe de Bonafini, presidenta de "Madres de Plaza de Mayo", en una imatge d'arxiu
Hebe de Bonafini, presidenta de Mares de Plaça de Mayo, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La presidenta de l’associació Mares de Plaça de Mayo, Hebe de Bonafini, ha mort aquest diumenge als 93 anys, segons confirmen mitjans argentins que citen fonts pròximes a la històrica activista.

La vicepresidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, s’ha acomiadat de l’activista a través de Twitter: “Benvolguda, Hebe, mare de la Plaça de Mayo, símbol mundial de la lluita pels drets humans, orgull de l’Argentina. Déu et va cridar el dia de la Sobirania Nacional… no deu ser casualitat. Simplement gràcies i fins prompte”.

De Bonafini havia sigut donada d’alta el passat 13 d’octubre després d’haver estat ingressada durant tres dies en un hospital de La Plata per a fer-se uns controls mèdics, segons informa l’agència argentina Télam.

Protestes setmanals a la plaça de Mayo

Fa més de 45 anys, el 30 d’abril de 1977, setze dones argentines van marxar, del bracet, al voltant de la Piràmide de Mayo en protesta per la desaparició dels seus fills i filles durant la dictadura de la junta militar de Jorge Rafael Videla. Les seues caminades setmanals es van convertir en tot un símbol en la lluita pels drets humans i contra la dictadura militar.

Una d’aquestes dones era Hebe de Bonafini, que amb dos fills desapareguts, va fundar l’associació Mares de Plaça de Mayo per a visibilitzar la desaparició de persones durant la dictadura. Encara que ella afirmava que el projecte havia evolucionat fins a convertir-se en una organització amb un clar perfil polític: “Som una organització política, ara amb un projecte nacional i popular d'alliberament”, destacava la fundadora de l’associació.

També et pot interessar

stats