El món supera les 940.000 morts per Covid-19 i frega els 30 milions de casos

L'Organització Mundial de la Salut està preocupada pel repunt de contagis de Covid-19 a Europa.

Prova ràpida de Covid-19 a una carretera d'Ahmadabad, l'Índia
Prova ràpida de Covid-19 a una carretera d'Ahmadabad, l'Índia / Amit Dave (Reuters)

Les morts per la Covid-19 en el món des del començament de la pandèmia s'eleven aquest dijous a 940.716, mentre que els casos superen els 29,8 milions, segons el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins. A l'actual ritme, amb unes 5.000 noves defuncions registrades per jornada de mitjana, es podria superar el milió de defuncions a la fi d'aquest mes, segons les estadístiques de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Amèrica continua sent la regió més afectada, ja amb prop de 15 milions de positius, seguida pel sud d'Àsia, amb 5,6 milions de casos, que és a més la zona on la corba a l'alça de nous contagis és més accentuada.

Europa acumula 4,8 milions de casos i el Pròxim Orient 2,1 milions, i les seues gràfiques són les que més clarament indiquen una segona onada de la Covid-19 en els seus territoris, encara que en el cas europeu amb una letalitat deu vegades menor que la primera onada, en els mesos de març i abril.

Amèrica és també la regió amb més quantitat de morts, 515.000, seguida d'Europa, amb 226.000, i del sud d'Àsia, que s'acosta als 100.000 decessos.

Per països, els Estats Units és el territori on s'han registrat més defuncions (196.802), seguit del Brasil (134.106), l'Índia (83.198), Mèxic (71.978) i el Regne Unit (41.772). Espanya en té ja 30.243, segons les dades confirmades pel Ministeri de Sanitat, però que s'eleven a més de 50.000 si es tenen en compte el total de morts segons les comunitats i el Sistema de Monitoratge de la Mortalitat diària (MoMo).

Els pacients recuperats en el món, segons les xifres d'aquests serveis nacionals, s'acosten als 22 milions, mentre que els greus i crítics, uns 60.000, representen un 1 per cent dels casos actius, més de set milions.

Repunt de contagis de Covid-19 a Europa

La directora tècnica de l'Organització Mundial de la Salut, Maria van Kerkhove, ha dit que s'estan observant tendències preocupants en l'evolució de la pandèmia per l'augment de casos abans que comence la temporada de grip. Des de l'Organització Mundial de la Salut avisen que les xifres de contagis estan prop dels nivells d'aquesta passada primavera. També estan preocupats perquè s'han incrementat les hospitalitzacions i l'ocupació de les unitats de cures intensives.

La Xina encadena 32 dies sense contagis locals

La Xina ha sumat 32 dies consecutius sense registrar contagis locals, si bé ha diagnosticat 9 nous positius del coronavirus a viatgers procedents de l'estranger, segons ha informartla Comissió Nacional de Sanitat.

La vacuna russa Sputnik V se sotmet a assajos clínics de fase 3

D'altra banda, Rússia estan immersa en els assajos clínics de fase 3 de la vacuna Sputnik-V contra el coronavirus posteriors al seu registre oficial. De moment, han vacunat 300 persones i el 14% ha informat de símptomes com ara febra, fluixesa i dolor muscular. El ministre de Sanitat, Mikhaïl Muraixko, ha precisat que aquest tipus de complicacions són previsibles i "estan descrites en les instruccions". Els assajos en humans després del seu registre són part del protocol per a assegurar-ne l'efectivitat, per això es pretén vacunar uns 40.000 voluntaris.

El ministre ha anunciat que tres grans fabricants s'han unit al treball i que el projecte avança d'acord amb el full de ruta. Rússia ha tancat acords per a fabricar-la en cinc països, en els quals les capacitats de producció disponibles permeten obtindre fins a 500 milions de dosis a l'any.

També et pot interessar

stats