El món commemora a París la finalització de la Gran Guerra

Demà tots els mandataris que estan acudint a París es trobaran a l'Arc del Triomf, per a commemorar col·lectivament la fi de la guerra.

L'11 de novembre acabà la Gran Guerra

Al llarg del dissabte arriben a París els caps d’estat o de govern de seixanta països. Hi van per a commemorar, demà, el centenari de l'armistici que posà fi a la Gran Guerra. Un dels primers a arribar va ser Donald Trump, que aterrava anit a Orly. El president nord-americà avisà de la seua arribada fent soroll. Va llançar un tuit exigint a Europa que incrementara la seua aportació econòmica a l’OTAN. Considera que Europa no s’implica el que cal en la defensa del bloc occidental. Ha sigut la manera que ha tingut Trump de respondre la idea llançada per Emmanuel Macron, el president francés, de crear un exèrcit europeu. Per a Trump, eixe exèrcit seria una amenaça per als Estats Units, Xina i Rússia.

Quan s’han trobat aquest matí al Palau de l’Elisi, la qüestió de la despesa  militar ha ocupat els dos mandataris. Macron ha insistit en la seua idea d’un exèrcit europeu, però l’ha vinculat a una OTAN més forta. Un esforç de Macron per ser conciliador. Trump ha insistit en el seu missatge. Assegura que els Estats Units paguen per protegir Europa i diu que açò no és just i que hi ha països que haurien de dur-se la mà a la butxaca.

A la vesprada, ha sigut el moment de Merkel, qui s’ha trobat amb el president francès a Compiègne, la localitat al nord de París on el dia 11 de novembre de 1918 s’arribà a l’armistici que suposà l’acabament de la guerra del 14. Entre Merkel i Macron hui només hi ha hagut el sentiment de compartir un moment històric. Hi han inaugurat una placa commemorativa i han guardat un minut de silenci. També han signat al llibre d’or al vagó de tren on se signà l’armistici el 1918.

Demà tots els mandataris que estan acudint a París es trobaran a l’Arc del Triomf, per a commemorar col·lectivament la fi de la guerra. Pedro Sánchez, com a president de l’Estat, i el rei Felip, com a cap de l’Estat, representaran a Espanya en els actes. També hi serà Vladímir Putin, president de Rússia. Hi ha absències significatives, com les de la Xina i el Japó.

Per la vesprada, Merkel obrirà la primera edició del Fórum per la Pau, un espai de debat que, segons l’Elisi, simbolitzarà la reconciliació entre França i Alemanya.

Després, tots acudiran a l’exposició sobre Pablo Picasso instal·lada al museu d’Orsay.

La concentració de poder a París ha fet que la seguretat haja estat una preocupació de les autoritats franceses.  Més de deu mil agents de policia vigilaran que no passe res. El temor a un atemptat terrorista sempre està present. 

Amb l’armistici de la Gran Guerra el món va conéixer importants canvis geopolítics: es van dissoldre els imperis alemany, otomà, austrohongarés i rus; va iniciar-se la fi de l’imperi colonial a Àfrica i es va crear la Societat de Nacions, precedent de l’ONU. Darrere van quedar divuit milions de morts.

També et pot interessar

stats