Cada dos minuts mor al món una dona per problemes amb l'embaràs o el part, segons l'ONU

Un estudi de les Nacions Unides alerta que la mortalitat durant el part ha augmentat un 17% a Europa i Amèrica del Nord

Una jove refugiada rohingya dona a llum en un centre d'atenció primària d'Unicef
Una jove refugiada rohingya dona a llum en un centre d'atenció primària d'Unicef / Unicef
23 de febrer 2023 - 12:06

Les morts de dones durant el part han crescut un 17% a Europa i Amèrica del Nord i un 15% a l'Amèrica Llatina i el Carib entre 2016 i 2020, segons un informe publicat aquest dijous per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) i altres agències dependents de l'ONU. A escala global, la xifra de defuncions per aquesta causa cau un 7% en el mateix període de temps, en passar de 309.000 el 2016 a 287.000 quatre anys després. Això suposa una dona morta cada dos minuts.

En xifres absolutes, l'Àfrica subsahariana concentra més de dos terços dels decessos (202.000), mentre que a l'Àsia central i meridional se'n registraren 66.000, al Pròxim Orient i el Magrib, 9.400; a Llatinoamèrica i el Carib, 8.400; a Amèrica del Nord, 810; i a Europa, 590 —310 als països de l'est—. L'autora de l'estudi, l'epidemiòloga britànica Jenny Cresswell, ha advertit en la roda de premsa de presentació que els avanços en matèria de prevenció de la mortalitat materna "s'han alentit".

Respecte a l'augment de casos a Europa i Amèrica del Nord, l'experta ha considerat que la tendència a l'alça ja havia començat abans del 2016 i l'ha atribuïda a les dificultats d'accés a sales de part, a l'elevat cost de la seguretat social i les assegurances de salut i a les desigualtats racials. Amb tot, ha reconegut que les causes són complexes i diferents en cada país. En contrast amb aquestes regions, els descensos més notables tingueren lloc a Austràlia i Nova Zelanda (-35%) i a l'Àsia central i meridional (-16%). Cresswell ha posat el focus en la situació especialment vulnerable de les dones a l'Àfrica subsahariana, on els serveis sanitaris per a les parteres estan molt menys desenvolupats. En nou països de la regió, de fet, la taxa de mortalitat duplica la mitjana mundial.

L'informe assenyala que les principals causes de les morts durant el part són les hemorràgies internes, la hipertensió, les infeccions ocorregudes durant la gestació, la pràctica d'avortaments de risc i la presència de malalties greus —per exemple la sida o el paludisme—.

D'altra banda, el director del departament de l'OMS per a la maternitat, Anshu Banerjee, ha destacat que un terç de les dones embarassades no reberen la meitat dels controls prenatals recomanats i que 270 milions no tenen accés a mètodes moderns de planificació familiar. En aquest sentit, l'autoritat sanitària recalca la importància de reduir els temps d'espera de les dones que donaran a llum i demanen als professionals sanitaris que atorguen cures ginecològiques "respectuoses" a les pacients. Igualment, reclama més inversions en aquest àmbit mèdic i insta els estats a col·locar la salut maternal en el centre dels esforços.

També et pot interessar

stats