El ministre principal d'Irlanda del Nord dimiteix pel protocol del Brexit

La dimissió de Paul Givan porta la província a una nova crisi institucional quan falten només tres mesos per a les eleccions

Imatge d'arxiu de Paul Givan
Imatge d'arxiu de Paul Givan / Europa Press

El ministre principal d'Irlanda del Nord, l'unionista Paul Givan, ha presentat aquest dijous la dimissió al capdavant del govern en protesta contra el protocol nord-irlandés entre la Unió Europea i el Regne Unit.

La decisió l'ha presa després de reunir-se a Belfast amb la seua formació, el Partit Democràtic Unionista (DUP). El ministre d'Agricultura de la formació, Edwin Poots, va ordenar dimecres passat, de manera unilateral, suspendre els controls duaners previstos en el protocol als productes que arriben a Irlanda del Nord des de l'illa de la Gran Bretanya.

La dimissió de Givan desencadena de manera automàtica l'eixida també de l'executiu autònom de la viceministra principal, la dirigent del nacionalista Sinn Féin Michelle O'Neill, cosa que porta la província a una nova crisi institucional, a tot just tres mesos de les eleccions autonòmiques.

En la seua declaració als mitjans, Givan ha dit que les institucions nord-irlandeses es veuen afectades pel "delicat equilibri" que suposa mantindre el mandat de l'acord de pau de Divendres Sant (1998) i el tractat segellat entre la UE i el Regne Unit després del Brexit, amb l'instrument del protocol com a principal problema.

Revisió de les mercaderies des de la Gran Bretanya

Aquest mecanisme, que va entrar en vigor l'1 de gener del 2021 juntament amb la resta d'acords del Brexit, obliga a revisar les mercaderies que arriben a Irlanda del Nord des de l'illa de la Gran Bretanya per a evitar l'entrada incontrolada de productes al mercat comunitari europeu.

No obstant això, la nova burocràcia s'ha traduït en l'escassetat de productes i tensions polítiques a la regió, sobretot en la comunitat unionista-protestant, que veu perillar la seua posició dins del Regne Unit, més encara quan el Brexit ha impulsat l'objectiu històric dels nacionalistes de reunificar l'illa d'Irlanda.

També et pot interessar

stats