El primer ministre italià compareix al Senat per la moció de censura de Salvini

No es descarta que el líder de la Lliga faça marxa arrere i acabe donant suport a Conte si la moció ix endavant.

Matteo Salvini en una conferència a Castelvolturno
Matteo Salvini en una conferència a Castelvolturno / Cesare Abbate (Epa/Efe)

La crisi de govern a Itàlia viu aquest dimarts un capítol decisiu. El primer ministre, Giuseppe Conte, compareix al Senat en resposta a la moció de censura presentada pel líder de la Lliga, i ministre de l'Interior, Matteo Salvini.

Salvini va anunciar la intenció de ser candidat a primer ministre la setmana passada, però ara moltes veus apunten que, fins i tot, podria acabar donant suport a Conte, en cas que finalment es vote la moció. El ministre de Defensa ha reduït el nivell de les exigències aquests últims dies. Sobretot, després que el seu -encara- soci de govern, el Moviment 5 Estreles i l'opositor Partit Democràtic rebutjaren votar la moció la setmana passada. I més quan s'ha constatat que els dos partits junts sumen una majoria parlamentària que podria deixar la Lliga fora del parlament. 

Ningú s'atreveix a pronosticar què passarà. Una de les possibilitats és que el primer ministre, després de fer el discurs, es reunisca directament amb el president, Sergio Mattarella, i li presente la dimissió, evitant així el vot de censura. Si això passa, Mattarella podria explorar un possible acord entre el Moviment 5 Estreles i el Partit Democràtic o reeditar l'actual coalició amb la Lliga. Aquesta és l'opció més plausible per a Salvini, que ha dit que en cap cas renunciarà al seu lloc de ministre de l'Interior perquè Itàlia el necessita per a preservar la seua seguretat, "com ha demostrat amb la crisi migratòria amb l'Open Arms".

També et pot interessar

stats