El primer ministre etíop, Abiy Ahmed, Premi Nobel de la Pau

El Comité Nobel de Noruega reconeix l'esforç del dirigent en les negociacions de pau amb Eritrea.

Abiy Ahmed, en una imatge d'arxiu

El Comité Nobel de Noruega ha premiat aquest divendres el primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed, amb el Premi Nobel de la Pau de 2019 per la seua contribució en la resolució del conflicte obert entre el seu país i la veïna Eritrea. 

Abiy Ahmed Ali, que partia com un dels favorits per a rebre el guardó junt amb l'activista sueca Greta Thunberg, va assumir el càrrec a l’abril de 2018, enmig de protestes generalitzades contra el règim autoritari de Hailemariam Desalegn. 

Des que va arribar al poder, ha encapçalat un procés de reforma política, social i econòmica, i ha impulsat l’alliberament de més de 7.600 presoners considerats presos polítics i el retorn de diversos dirigents opositors exiliats. Abiy ha anunciat que busca una transició progressiva cap a una plena democràcia multipartidista. 

El Comité Nobel de Noruega elogia els seus avanços en la recerca d’una pau permanent amb Eritrea (amb la qual es trobaven en un conflicte fronterer estancat des de l’any 2000). També ha tingut un paper destacat en la resolució de la guerra civil al Sudan del Sud, ja que ha oferit Etiòpia com a seu per a les converses de pau.

També et pot interessar

stats