La ministra de Defensa alemanya presidirà la Comissió Europea i Josep Borrell dirigirà la diplomàcia

La francesa Christine Lagarde, al capdavant del Banc Central; i el belga Charles Michel, del Consell Europeu.

VÍDEO | La ministra de Defensa alemanya presidirà la Comissió Europea i Josep Borrell dirigirà la diplomàcia

L’actual ministra de Defensa alemanya, la conservadora Ursula von der Leyen, ha sigut elegida presidenta de la Comissió Europea, el més desitjat dels càrrecs que es negociava en la cimera europea, que té lloc des del diumenge. És la primera dona a presidir aquesta institució.

El ministre d’Afers Estrangers en funcions, Josep Borrell, estarà al capdavant de la diplomàcia europea com a alt representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna, càrrec que compaginarà amb la vicepresidència de la Comissió Europea.

El repartiment dels alts càrrecs de les institucions europees col·loca el primer ministre belga en funcions, Charles Michel, en la presidència del Consell Europeu. A més, la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, encapçalarà el Banc Central Europeu (BCE).

Ara, el Parlament Europeu ha d’aprovar per majoria absoluta el nomenament d’Ursula von der Leyen i de Josep Borrell. Aquest pas no és necessari en el cas de Charles Michel, ja que aquesta aprovació és potestat exclusiva del Consell Europeu, la institució que representa als estats membres de la UE.

L’acord per a la distribució dels alts càrrecs en les institucions comunitàries arriba en la tercera jornada de la cimera que ha reunit a Brussel·les els líders europeus. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va suspendre la segona jornada per no arribar a un acord per a donar suport a la candidatura del socialdemòcrata Frans Timmermans a presidir la Comissió Europea.

Falta per decidir qui ocuparà la presidència del Parlament Europeu, que serà repartida i recaurà en els socialdemòcrates la primera meitat de la legislatura i en els conservadors durant la segona.

L’Aliança de Socialistes i Demòcrates (S&D) ha proposat l’italià David-Maria Sassoli com a candidat a presidir l’Eurocambra els pròxims dos anys i mig. Sassoli, fins ara un dels vicepresidents del Parlament Europeu, se sotmetrà aquest dimecres al vot del parlament i previsiblement tindrà una majoria suficient que valide el seu càrrec.

Sánchez: “L’acord mostra que Espanya ha tornat a la Unió Europea”

El president del Govern d’Espanya en funcions, Pedro Sánchez, ha assegurat que l’acord que han aconseguit els líders europeus és “ponderat, equilibrat i ampli”. A més, ha valorat el nomenament de Borrell com a cap de la diplomàcia comunitària, sobre el qual ha assegurat que demostra que “Espanya ha tornat amb força a la Unió Europea”.

També et pot interessar

stats