Els militars prenen el poder al Gabon després del triomf electoral de Bongo

"Posem fi al règim vigent", ha afirmat un grup d'una dotzena de militars en un missatge difós en televisió. "Les fronteres estan tancades fins a un altre avís i es dissolen totes les institucions"

Els militars gaboneses apareixen en televisió mentre anuncien que han pres el poder després de la reelecció del president Ali Bongo Ondimba
Els militars gabonesos apareixen en televisió mentre anuncien que han pres el poder després de la reelecció del president Ali Bongo Ondimba / Reuters

Un grup de militars ha anunciat aquest dimecres que l'Exèrcit ha pres el poder al Gabon poc després que la comissió electoral del país declarara el triomf del president gabonés, Ali Bongo, en les eleccions de dissabte.

"Posem fi al règim vigent", ha afirmat un grup d'una dotzena de militars en un missatge difós en el canal de televisió Gabon 24.

El missatge s'ha emés després que la Comissió Electoral Nacional Autònoma i Permanent (Cenap) informara que Bongo, que esta en el poder des del 2009, va guanyar les eleccions presidencials del dia 26 amb el 64,27% dels vots, malgrat les denúncies de frau per part de l'oposició.

"El nostre bell país, el Gabon, sempre ha sigut un recés de pau. Hui, aquest país travessa una greu crisi institucional, política, econòmica i social", afirmen els militars en el missatge.

"A més cal admetre que l'organització dels terminis electorals, coneguts com a eleccions generals del 26 d'agost del 2023, no reunia les condicions per a una votació transparent, creïble i inclusiva, tan esperada pels gabonesos".

També denuncien que "a això se suma una governança irresponsable i impredictible, que es tradueix en un continu deteriorament de la cohesió social, amb el risc de portar el país al caos".

"Hui, 30 d'agost del 2023, nosaltres, les forces de defensa i de seguretat, reunits en el Comité per a la Transició i la Restauració de les Institucions (CTRI), en nom del poble gabonés i garant de la protecció de les institucions, hem decidit defensar la pau posant fi al règim vigent", han resolt.

Així mateix, destaquen que "a aquest efecte, s'anul·len les eleccions generals del 26 d'agost del 2023, així com els resultats".

A més, les fronteres del país "estan tancades fins a un altre avís" i "es dissolen totes les institucions de la República, inclosos el govern, el Senat, l'Assemblea Nacional i el Tribunal Constitucional.

Els colpistes han fet una crida a la calma i la serenitat al poble, i han reafirmat el seu "respecte dels compromisos del Gabon enfront de la comunitat nacional i internacional".

L'anunci de la presa de poder pels militars del Gabon ocorre després del colp d'estat comés per l'exèrcit a Níger el passat 26 de juliol.

Níger es va convertir així en el quart país de l'oest d'Àfrica liderat per una junta militar, després de Mali, Guinea-Conakry i Burkina Faso, on també va haver-hi colps d'estat entre 2020 i 2022.

També et pot interessar

stats